WhatsApp lansează funcția de verificare a faptelor. Scopul este combaderea răspândirea știrilor false

Publicat: 05/08/2020 | 21:36

Serviciul de mesagerie instant WhatsApp a lansat o nouă caracteristică luni (3 aug.) care face parte din efortul în combaterea răspândirii dezinformării și a știrilor false.

Concret, noua caracteristică permite utilizatorilor să găsească rezultate de știri sau alte surse de informații despre conținutul pe care l-au primit, atingând un buton de lupă de lângă mesajele transmise, potrivit anuntului.

„Această caracteristică funcționează permițând utilizatorilor să încarce mesajul prin browserul lor, fără ca WhatsApp să vadă vreodată mesajul în sine”, a declarat serviciul de mesagerie instant.

Detaliind modul în care funcționează funcția, acesta a arătat un mesaj care susține că „Consumul de apă proaspătă de usturoi fiert va vindeca COVID-19”. Când mesajul a fost încărcat pe site-ul Google, rezultatele căutării web au arătat că știrea este falsă.

Primul pas, făcut în aprilie

Încă de la începutul lui aprilie WhatsApp a decis să limiteze redirecționarea mesajelor transmise frecvent către un chat simultan, introducând o „etichetă specială transmisă” mesajelor partajate în chat-uri care au fost redirecționate de mai multe ori.

Mesajele transmise de mai multe ori sunt marcate cu săgeți duble pentru a indica faptul că nu provin dintr-un contact apropiat. Serviciul de mesagerie instant a declarat că implementarea sa anterioară a unei restricții la astfel de mesaje transmise a dus la o scădere de 25% a redirecționării acestor mesaje la momentul respectiv.

Modul de funcționare a funcției

WhatsApp a spus că, deși recunoaște că nu toate redirecționările sunt rele, având în vedere că „mulți utilizatori transmit informații utile, precum și videoclipuri amuzante, memorii și reflecții sau rugăciuni pe care le consideră semnificative”, multe persoane au folosit și aplicația pentru a răspândi dezinformarea .

Funcția de căutare pe internet este disponibilă începând de duminică în Brazilia, Italia, Irlanda, Mexic, Spania, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii pentru dispozitivele cu cele mai recente versiuni de WhatsApp pentru Android, iOS și WhatsApp Web, scrie Gândul.ro