Vremea se schimbă radical! De la frig și ninsori vom trece la temperaturi de 30 de grade

Publicat: 29/04/2021 | 10:27

Vremea se schimbă radical! ANM anunță temperaturi de 30 d egrade, după ce în ultimele zile am avut parte de frig și ninsori.

În prima parte a lunii mai, vom avea parte de instabilitate atmosferică. Fenomenele extreme, specifice sezonului cald, își vor face simțită prezența în majoritatea țării.

Vor urma zile cu averse, fenomene electrice, vânt puternic și grindină, anunță Roxana Bojariu, șefa Departamentului de Climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie.

”E ceva ce, deși a intrat în noua normalitate, iarna, primăvara au arătat exact aceeași trecere relativ bruscă și pe niveluri mari. Dacă ne uităm la nivelul emisferei nordice, observăm că avem o zonă arctică foarte caldă.

Avem acolo temperaturi peste medie în mod sistematic și putem face o speculație, dar întărită de multe dovezi, că perturbația în echilibrul dintre zona arctică și zona tropicală vine și cu astfel de contraste, când avem regim termic de la o zi la alta cu valori mult sub sau peste ceea ce era normal”, a explicat specialistul la Digi24.

De asemenea, la începutul sezonului cald nu vor lipsi furtunile puternice, ploile abundente și chiar tornadele.

”Cred că vom avea și anul acesta un anotimp convectiv foarte activ, adică furtuni puternice, ploi abundente pe durate scurte de timp. Va trebui să ne pregătim din timp pentru astfel de fenomene și, de ce nu, și pentru apariția de tornade și trombe.

E vorba de fenomene extreme care însoțesc această creștere a temperaturii medii globale și care, din păcate, vin și ele uneori cu contraste chiar pe teritoriul României. Cum a fost anul trecut: am avut secetă pe sud și est, în schimb am avut inundații și depășiri de recorduri în vest-sud vest”, a mai spus Roxana Bojariu.