Vrei să mergi la biserică în noaptea de Înviere? Iată ce trebuie să completezi în declarația pe propria răspundere

Publicat: 15/04/2020 | 10:07

Marcel Vela a prezentat acordul semnat între Ministerul Afacerilor Interne şi Patriarhie privind acţiunile cu ocazia Paştelui. Lumina Sântă de la Ierusalim va fi distribuită de către voluntari şi patrulele existente sub coordonarea MAI aflate în misiune.

VEZI AICI: VESTE PROASTĂ! RESTRICȚIILE PENTRU PĂRĂSIREA DOMICILIULUI AR PUTEA FI PRELUNGITE CU 3 LUNI

De asemenea, persoanele sub 65 de ani care care vor să meargă la biserică în noaptea de Înviere trebuie să completeze declarația pe propria răspundere, pe care să facă precizarea “pentru ridicarea sfintelor paști”. În plus, credinciosul este obligat să treacă și numele lăcașului. Vârstinicii vor primi Paștele acasă.

METODĂ. Cum te prind polițiștii că minți în declarația pe propria răspundere: Riști dosar penal!

Ce s-a stabilit în urma întâlnirii MAI – Patriarhie

  • Pâinea binecuvântată va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, între 7 și 17 în toate parohiile din patriarhia română, în locurile special amenajate de către personalul bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție, exact ca la magazinele comerciale.
  • În declarație, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea sfintelor paști” și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență.
  • Forțele de ordine vor asigura ordinea publică pe toată perioada împărțirii sfintelor paști.
  • Pentru credinciosii bolnavi și cei peste 65 de ani, paștele va fi distribuit la domiciliu, vineri și sâmbătă, sau în prima zi de paști, cu respectarea măsurilor de protecție.
  • Distribuirea luminii se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică existente aflate în misiune începând cu ora 20:00.
  • Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei respectând regulile de distanțare socială, să fie evitată formarea grupurilor mai mari de 3 persoane. În zonele carantinate, sfânta lumină va fi dusă cu autorul personalului MAI de la centrele episcopale la parohii.
  • În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților și voluntarilor.
  • Echipajele care acționează în posturile fixe cât și cele de la punctele de frontieră vor oferi sfânta lumina personelor aflate în trafic sau celor care tranzitează frontiera.
  • Ministrul este așteptat să anunțe ce reguli trebuie să respecte credincioșii în zilele de Paște, în condițiile în care slujbele se desfășoară fără public, dar și cum va putea fi luată lumina în noaptea Învierii.

VEZI AICI: ATENȚIE, ROMÂNI! EXPERȚII AVERTIZEAZĂ: DACĂ EȘTI FUMĂTOR, POȚI LUA CORONAVIRUS CHIAR DACĂ NU IEȘI DELOC DIN CASĂ