Vom avea ierni fără zăpadă în următorii ani?! Ce spun specialiștii despre schimbările bruște de temperatură din România

Publicat: 18/06/2021 | 12:46

România va suferi numeroase schimbări de temperatură în următorii ani. Potrivit specialiștilor, vom avea parte de ierni fără zăpadă.

Roxana Bojariu, președinte al consiliului științific în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, subliniază, într-o analiză pentru platforma „InfoClima”, faptul că s-ar putea ca în anii ce urmează să avem ierni fară zăpadă.

Totodată, specialista susține că precipitațiile ar putea scădea drastic, iar temperatura medie anuală ar urca cu până la 8°C în timpul verii.

„Scăderea grosimii stratului de zăpadă ar putea fi mai mare de 80%, comparativ cu perioada de referință octombrie-aprilie 1971-2001, în regiuni din vestul, centrul și sudul României.

Pentru viitorul apropiat (2021-2050) vom observa o reducere medie a cantității lunare de precipitații de până la 18% în timpul verii, în cel mai pesimist scenariu”, a  declarat Roxana Bojariu.

Producerea de inundații rapide, despăduririle de pe versanți, creșterea intensității și frecvenței valurilor de căldură și creșterea intensității precipitațiilor sunt câteva dintre fenomenele extreme care vor lovi România din cauza schimbărilor climatice.