Violatorii unei copile de 11 ani, lăsată însărcinată, au rămas nepedepsiți, pe motiv că ”fata stătea deasupra”!

Publicat: 22/02/2020 | 13:45

Un caz judecat încă din anul 2008 în Hunedoara scoate la iveală  detalii halucinante. Cinci agresori ai unei tinere, care atunci avea 11 ani, au fost scăpați de vină, pe motiv că ”fata stătea deasupra”.

La 11 ani, fata care acum are 23 de ani, a fost abuzată în repetate rânduri de un bărbat de 52 de ani, dar și de alți patru adolescenți. După violuri, copila a și rămas însărcinată.La acea vreme, legea din România nu a pedepsit pe niciunul dintre agresori, iar explicația fiind că fata a fost cea care ar fi inițiat raporturile sexuale.

Deși în țară nu i s-a făcut dreptate, CEDO a reparat ulterior nedreptatea fetei

Astfel că, decizia Curții Europene a Drepturilor Omului a dus la condamnarea la cinci ani de închisoare lui Viorel Jurj.

În 2017, victima, care avea 20 de ani, a reclamat la CEDO faptul că legile statului român nu i-au oferit suficientă protecţie și că bărbatul a primit o pedeapsă prea mică faţă de gravitatea faptelor sale – de doar patru ani de închisoare, din care a executat doi ani şi trei luni.

De această dată, magistrații europeni i-au dat dreptate tinerei. Procesul a fost reluat la Judecătoria Deva, unde Jurj a fost condamnat pentru viol. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, el va mai trebui să achite daune de 50.000 de lei victimei sale.

În timpul revizuirii cazului din Hunedoara, au ieșit la iveală detalii cutremurătoare

„În timp ce vizita casa unei familii vecine, pentru a se juca împreună cu alţi doi copii, o fată în vârstă de 11 ani a fost violată de mai multe ori într-o perioadă de şapte luni de către rudele copiilor, inclusiv de către un bărbat în vârstă de 52 de ani, şi alţi patru minori. Din august 2008 până în decembrie 2008, bărbatul a tras-o cu forţa de lângă prietenele sale, a dus-o într-o baracă şi a violat-o, punându-i mâna la gură pentru a o împiedica să strige după ajutor. Ea a declarat Poliţiei că a fost agresată sexual în împrejurări similare de alţi patru copii ai vecinilor. Fata a rămas însărcinată şi în cele din urmă a avut un avort. Ea a declarat mai târziu Poliţiei că nu a făcut acuzaţiile după primul viol, deoarece i-a fost ruşine şi pentru că bărbatul de 52 de ani a ameninţat-o că o va bate dacă va spune cuiva”, se arăta în dosarul înaintat Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Toți cei cinci agresori au negat cu vehemență acuzația de viol, spunând că fata de 11 ani se îmbrăca mereu sumar și că ea a fost cea care a inițiat de fiecare dată raporturile sexuale.

„Poliţia a remarcat, totuşi, că vârsta fetei exclude existenţa consimţământului valabil, iar un raport medico-legal psihiatric a ajuns la concluzia că ea arăta semne de stres post-traumatic, că avea dificultăţi în a prevedea consecinţele acţiunilor sale şi că nu a avut discernământ suficient pentru vârsta ei. Cu toate că suspectul adult a fost condamnat pentru act sexual cu un minor, el nu a fost condamnat pentru viol, deoarece nu a fost detectat niciun semn de violenţă pe corpul fetei, iar instanţa a creditat mărturia suspecţilor că fata a acţionat provocator şi a iniţiat sexul. O curte de apel a schimbat mai târziu condamnarea la viol, dar la recurs Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a repus în vigoare hotărârea iniţială, ajungând la concluzia că fata a iniţiat întotdeauna actul sexual şi, prin urmare, nu era clar că ea nu fusese de acord. În această concluzie, instanţa nu a discutat raportul medico-legal psihiatric şi a respins teoria că fata nu avea capacitatea de a consimţi”, se arăta în solicitarea depusă la CEDO

„Stătea deasupra, ceea ce exclude în mod total ideea unui viol”

„Învinuiţii au declarat că aproape de fiecare dată eleva avea o vestimentaţie sumară, spre exemplu purta o fustă fără a avea lenjerie intimă, stând în poziţii care permiteau vizualizarea zonelor intime. Totodată au mai declarat că au întreţinut relaţii sexuale cu ea la domiciliul lor sau al acesteia. De regulă, minora mergea la un moment dat la baie, apărând ulterior dezbrăcată complet, după care întreţinea relaţii sexuale cu învinuiţii, acest lucru având loc cu mai multe ocazii şi uneori foloseau prezervative. În plus, uneori ea era cea care în timpul raportului sexual stătea deasupra, ceea ce exclude în mod total ideea că fapta învinuiţilor ar avea măcar tangenţial legătură cu fapta de viol. În ceea ce priveşte pe Viorel, acesta a recunoscut că a avut relaţii sexuale în mai multe rânduri cu minora”, se arată în dosar.

Dacă soluţia dată zilele trecute de Judecătoria Deva va rămâne definitivă, după apel, Jurj se va întoarce în închisoare, pentru a executa restul de pedeaspsă din condamnarea de cinci ani.