Viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, totul despre Planul Urbanistic Zonal: „Vom avea 30 de hectare de noi spații verzi”

Publicat: 04/06/2020 | 15:10

Viceprimarul Sectorului 2 al Capitalei, Dan Cristian Popescu a făcut precizări importante la Gândul Live, despre Planul Urbanistic Zonal care promite că va schimba Bucureștiul. Viceprimarul a menționat faptul că circulația se va fluidiza, iar spațiile verzi se vor îmbogăți cu 30 de hectare. 

Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2 al Capitalei a vorbit la Gândul Live despre Planul Urbanisticc Zonal. Acesta a menționat beneficiile implementării proiectului, dar a povestit și cum va arăta Sectorul 2, după ce toate lucrurile vor fi puse la punct.

Despre spațiul verde, viceprimarul a povestit că va fi mai mare cu 30 de hectare și se va îmbunătăți și circulația. „Vorbim despre cel mai mare parc din București, în Valea Saulei, deci 74 de hectare. În total, la nivelul sectorului vor fi peste 169 de hectare de parcuri noi amenajate. Sunt foarte multe terenuri publice care devin parcuri. În acest moment ele sunt terenuri folosite impropriu, dar care pot fi amenajate și pot să devină parcuri. Zona lacului Plumbuita, până la zona intrării autostrăzii, acolo se poate face un parc mai mare decât parcul Herăstrău. Pe lângă aceste parcuri care vor fi amenajate sunt și foarte multe pasaje, foarte multe traversări, străzi noi care vor ușura circulația în sector și în București”, a declarat Dan Cristian Popescu la GÂNDUL LIVE.

CITEȘTE ȘI – GÂNDUL LIVE. Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2 despre Planul Urbanistic Zonal: Vom avea 30 de hectare de noi spații verzi / Circulația în sector și în București va fi fluidizată | VIDEO

„Este adevărat că sunt foarte multe terenuri care au plecat din domeniul public în domeniul privat. Atunci când amenajezi parcuri, cel mai util și cel mai logic este să faci un parc pe domeniul public, pentru că dacă îl faci pe un domeniu privat trebuie să expropriezi terenul, ceea ce generează costuri foarte mari. Noi am luat în primul rând în calcul amenajarea lor pe domeniul public. Ansamblurile de locuințe pot fi făcute doar pe domeniul privat dacă sunt private. Și ele vor genera din nou spațiu verde, pentru că orice dezvoltare, prin lege, trebuie să amenajeze 30% spațiu verde”, a mai spus viceprimarul.

Planul Urbanistic nu a fost realizat cu ajutorul Primăriei

Dan Cristian Popescu a mai menționat la Gândul Live că Planul Urabnistic Zonal nu a fost realizat cu ajutorul Primăriei.

„Planul urbanistic a fost realizat de specialiștii de la Facultatea de Arhitectură, nu de Primărie. Trebuie să evităm să avem construcții începute și neterminate. Ele trebuie ori demolate, ori continuate. Lucrurile trebuie să fie făcute legal, iar PUZ are la bază doar lucruri legale. Vom avea 30 de hectare de spații verzi în plus față de ce avem astăzi”, a spus acesta.

Reprezentantul firmei care a elaborat PUZ-ul, Alexandru Moldoveanu, a dat detalii din acest document, la GÂNDUL LIVE.

„Este o documentație de urbanism inițiată și finanțată de o autoritate publică locală de la nivelul Sectorului 2. Este un PUZ, un plan urbanistic zonal, orientat în special pe partea de investiții publice și pe dezvoltarea economică, socială a sectorului. S-a lucrat foarte mult pentru identificarea celor mai bune soluții de sporire a capacității infrastructurii de transport, de sporire a capacității tehnico-edilitare – adică rețelele de apă, canal – pentru dezvoltarea sectorului, dar și pe dezvoltarea transportului în comun, în special transportul în comun nemotorizat, pe tramvai, prin dezvoltarea a peste 18.000 de metri liniari de linii noi de tramvai, astfel încât să scadă cât mai mult cu putință traficul rutier motorizat, care produce poluare”, a detaliat avocatul.

NU RATA – GÂNDUL LIVE. Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei, despre petrecerea din Herăstrău: „Vina este a autorităților. Guvernul ne-a trimis cu mâna la chipiu în fața acestor situații”

„În același sens, s-au prevăzut 15 noi pasaje, atât peste marile căi rutiere aglomerate, dar și peste salba de lacuri, care în prezent se traversează doar în două, trei locuri, astfel încât să reducem presiunea pe acele puncte care la orele de vârf devin adevărate noduri ale circulației rutiere ore în șir. Sunt doi poli mari de dezvoltare pentru sectorul 2, care vor contribui la creșterea calității vieții. Unul dintre ei există și este poate cel mai mare din București în prezent, cel din zona Pipera – Bulevardul Dimitrie Pompeiu – Șoseaua Fabrica de Glucoză, și care se dezvoltă în continuare, dar acum este și un pol emergent, în zona Gării Obor. La nord și la sud de Gara Obor, pe fostele platforme industriale, în prezent în cea mai mare parte dezafectate (…), s-a propus o reorganizare a circulației și o refuncționalizare a întregii zone astfel încât să se asigure o dezvoltare în special pe partea de industrii creative și servicii, dar și locuire”, a spus avocatul” a conchis acesta.