Vi-i aducem în casă pe Fuego și Hrușcă!

Publicat: 24/12/2019 | 21:23

Colindele sunt cântece tradiționale românești, anume felicitări – urări –  de tip epico-liric, având în general între 20 și 60 de versuri. Colindele sunt legate de obiceiul colindatului, datină perpetuată încă din perioada precreștină. Aceste colinde nu trebuie confundate cu cântecele de stea, specifice sărbătorilor creștine de iarnă, și nici atunci când este vorba despre colindatul cu steaua. Colindele se cântă în preajma Crăciunului și Anului Nou. Unele dintre ele prezintă foarte multe variante și versiuni, potrivit diferitelor regiuni și graiuri. Fuego și Ștefan Hrușcă sunt doi dintre artiștii care abordează, excelând, aceste cântece tradiționale, iar concertele lor se bucură, de fiecare dată, de aprecieri unanime. În ziua de Crăciun, CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă cele mai frumoase colinde cântate de cei doi interpreți pentru care sărbătorile de iarnă reprezintă o bucurie muzicală incontestabilă și posibilitatea de a transmite românilor mesaje de suflet, interpretate magistral. (CITEȘTE ȘI: I-AM ÎMPLINIT DORINȚA LUI FUEGO! CE A GĂSIT CÂNTĂREȚUL SUB BRAD)

Trebuie menționant că, inițial, colindele aveau o funcțiune ritualică, anume aceea de urare pentru fertilitate, rodire și belșug. Acest obicei era legat fie de începutul anului agrar (adică de venirea primăverii), fie de sfârșitul său (toamna, la culegerea recoltei). Pe de altă parte, un scop des întâlnit al colindelor era acela de alungare a spiritelor lui Ianuarie. Peste timp, din semnificația inițială a colindelor s-a păstrat doar atmosfera sărbătorească, de ceremonie, petreceri și urări. (VEZI ȘI AICI: CUM ARATĂ CASA DIN CANADA A LUI ȘTEFAN HRUȘCĂ! PREȚUL ZONEI, 500.000 DE DOLARI)

Cum se pregătește Fuego de Crăciun

Într-un interviu acordat CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, Fuego a recunoscut că mănâncă mai mult ardelenește de Crăciun și și-a amintit că, în copilărie, tatăl său era cel care prepara ”răcitura”.

”Noi mâncăm mai mult ardelenește. Mama pregătește cele mai tari sarmale. Pe lângă acestea, facem vestitul cozonac cu mac și cu nucă. Dar cel mai important, în perioada aceasta a sărbătorilor, pentru ardeleni este piftia. Răcitura o făcea tata. Trebuia să se vadă fundul farfuriei, altfel nu era bună, era prea grasă. Am ținut o dietă și mai țin, dar acum, de sărbători, mai mănânc. De sărbători o să încerc să mănânc fără pâine și fără făinoase pentru că acestea îngrașă foarte mult. În această perioadă nu zice nimeni să nu mănânci. Important este să nu o ții langa cu dulciurile. În această perioadă o să mănânc, de ce să nu recunosc…”, a mărturisit Fuego. (NU RATA: FUEGO, PREMIAT LA GALA ”RADAR DE MEDIA”! DUMINICĂ, LA TVR 2, VEZI CONCERTUL LUI EXTRAORDINAR DE LA SALA PALATULUI!)

Fuego: ”Noi mâncăm mai mult ardelenește”

Fuego – ”Atâta-i colinda”

Fuego – ”Colinda pentru părinți”

Fuego – ”Nicăieri nu-i ca acasă”

Fuego – ”E noaptea de Crăciun”

Fuego – Colinde noi

Fuego – ”Împodobește, mamă, bradul”

Fuego – Cele mai frumoase colinde și cântece de Crăciun

Ștefan Hrușcă: ”Mă spăl pe față cu puțin ler…”

Ștefan Hrușcă este un cântăreț pentru care colindele au devenit parte integrantă din imaginea sa. În mediul online s-au făcut și se fac foarte multe glume pe marginea subiectului, iar artistul zâmbește și nu se supără niciodată. Iată câteva dintre ele: ”Moș Crăciun este al doilea producător de ler, după Hrușcă”, ”Lui Hrușcă nu-i sare muștarul, îi sare leru”, ”Când Hrușcă se culcă, vine primăvara”, ”Atunci când Moș Crăciun era copil, Ștefan Hrușcă îi aducea cadouri” sau ”Când primește un apel telefonic, telefonului lui Hrușcă sună… lin”. 

Dincolo de zâmbetele inerente, celebrul artist a avut și o replică savuroasă, la un moment dat. Artistul a declarat, în glumă, că dimineaţa  – în ceea ce îl privește – trezirea se face tot cu ajutorul lerului. „În primul rând, când mă trezesc, beau o gură de ler şi apoi mă spăl pe faţă cu puţin ler”, a spus Ștefan Hrușcă. (CITEȘTE ȘI: CÂT CÂŞTIGĂ ŞTEFAN HRUŞCĂ DE SĂRBĂTORI? COLINDELE ÎI ADUC O SUMĂ COLOSALĂ ARTISTULUI)

Ștefan Hrușcă

Ștefan Hrușcă: ”Afară ninge liniștit”

Ștefan Hrușcă: ”Deschide ușa, creștine”

Ștefan Hrușcă – ”O, ce veste minunată”

Ștefan Hrușcă – Cele mai frumoase colinde Crăciun

Ștefan Hrușcă – Colinde

CRĂCIUN FERICIT!