Vești extraodinare pentru bolnavii de cancer. Un nou medicament face minuni acolo unde alte leacuri dau greș

Publicat: 23/06/2020 | 22:55

Un medicament, realizat de Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie și Royal Marsden NHS Trust, care poate putea opri repararea celulelor canceroase a fost testat cu succes în prima fază a unui test clinic.

Cercetătorii englezi sunt încrezători după ce la mai mult de jumătate dintre pacienții care au luat berzosertib li s-a stopat creșterea tumorilor. Medicamentul a fost chiar mai eficient atunci când a fost administrat alături de chimioterapie.

Citește și: Eugenia Șerban, mărturii emoționante despre lupta cu cancerul. Ce a făcut la patru luni după ultima operație. “Am luat hotărârea să…”

Acesta este primul medicament testat dintr-o serie de tratamente care blochează o proteină implicată în repararea ADN-ului celulei canceroase.

O nouă metodă de a lupta

Tratamentul face parte dintr-o ramură cunoscută ca „medicamente de precizie”, care vizează gene specifice sau modificări genetice. Studiul a implicat pacienți cu tumori foarte avansate, pentru care nu a funcționat niciun alt tratament.

Este însă un studiu de „fază unu”, conceput doar pentru a testa siguranța unui tratament. Totuși, cecetătorii sunt optimiști că berzosertib ar putea opri creșterea tumorilor.

Unul dintre autorii studiului, Chris Lord, profesor de genomică a cancerului la ICC, a declarat că rezultatele studiului au fost „foarte promițătoare”, adăugând că este neobișnuit ca în studiile din faza unu să existe un rezultat clinic.

De abia în primă fază

Dar, spun specialiștii, vor fi necesare alte studii pentru a demonstra eficacitatea medicamentului. „Acest studiu a implicat un număr mic de pacienți. Prin urmare, este prea devreme să spunem că berzosertib va schimba modul în care este tratat cancerul.

Cu toate acestea, efectele neobișnuit de puternice ale berzosertib, în special în combinație cu chimioterapia convențională, ne dau motive să fim optimiști în ceea ce privește rezultatele următoarelor studii”, a spus dr. Darius Widera de la Universitatea din Reading, conform Digi.24.

Victoria lui Philip Malling

Philip Malling, un bărbat de 62 de ani care a fost diagnosticat cu cancer la colon în 2012, s-a înscris în acest studiu după ce a făcut chimioterapie timp de 2 ani, fără succes.

„Mi s-a spus: nu putem face nimic pentru tine. În aprilie 2014, mi s-a spus: probabil că vei muri înainte de Crăciun”, spune el.

Nu rata: Care este starea de sănătate a lui Cătălin Botezatu, după ce a fost operat de cancer: „Trăiesc o viață…”

După 6 ani de tratament cu berzosertib de șase ani, tumorile sale s-au micșorat și starea lui este stabilă. „Asta înseamnă totul”, a spus Malling pentru BBC.

În plus, berzosertib este capabil să țintească celulele canceroase fără a afecta alte celule sănătoase, a spus Chris Lord. „Studiul nostru clinic este primul care testează siguranța unei familii de medicamente de precizie împotriva cancerului și este încurajator să vezi rezultate chiar și în această fază incipientă”, a spus profesorul Johann de Bono, șeful departamentului de dezvoltare de la ICC.

Imagine de PDPics de la Pixabay