Vești bune! Unii dintre români ar putea ieși mai devreme la pensie. Cine sunt cei vizați

Publicat: 25/04/2021 | 11:26

Un nou proiect de lege înregistrat la Senat ar putea aduce micșorarea vârstei de pensionare pentru o anumită categorie de persoane. Astfel, se urmărește modificarea legislației privind reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au lucrat în condiții deosebite de muncă.

Propunerea legislativă nr. B140/2021 a fost înregistrată în Senat în data de 14 aprilie 2021 și urmărește modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Mai exact, propunere prevede reducerea cu 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, faţă de cele 4 luni care sunt prevăzute în prezent. (CITEȘTE ȘI: INCREDIBIL! CE SALARIU TREBUIE SĂ AIBĂ ROMÂNII PENTRU A BENEFICIA DE O PENSIE PRIVATĂ DE 2.500 DE LEI PÂNĂ LA 85 DE ANI)

Noua propunere legislativă urmărește modificarea art. 18 lit a.), astfel:

Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:

– 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;

Cine sunt beneficiarii?

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, iar apoi publicată în Monitorul Oficial.

Beneficiarii sunt cei care au lucrat în condiții deosebite. Conform legislaţiei, locurile de muncă în condiţii deosebite sunt considerate „locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor”.

(VEZI ȘI: SUME FABULOASE! CINE ESTE FEMEIA CARE LA 52 DE ANI ÎNCASEAZĂ O PENSIE DE 28.000 DE LEI PE LUNĂ)