Vești bune pentru români! Când vom renunța la mască în spațiile deschise

Publicat: 09/05/2021 | 16:38

Vești bune pentru români! Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a spus când vom putea renunța la masca de protecție în spațiile deschise.

Purtatul măștii de protecție în spațiile deschise este obligatoriu din data de 8 noiembrie 2020. La mai bine de o jumătate de an de la decizia CNSU, Ioana Mihăilă a spus când nu vom mai fi nevoiți să facem acest lucru.

Potrivit Ministrului Sănătății, vom putea renunța la purtatul măștii în spațiile deschise înainte de a începe luna septembrie.

Cred că încă înainte de luna septembrie am putea să începem să renunţăm la mască în spaţiile deschise. Vom vedea eventual dacă vom corela şi cu numărul şi procentul de persoane vaccinate din localitatea respectivă şi cred că ar fi un bun stimulent să facem aşa, ca să se simtă şi autorităţile locale, dar şi cetăţenii care locuiesc într-o anumită localitate, motivaţi să se vaccineze, dar cred că renunţarea la purtarea măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate poate să vină chiar înainte de toamnă, cu condiţia ca un mare procent al populaţiei dintr-o anumită zonă să fie vaccinat. Nu aş vrea să dau date exacte pentru că depinde de mai mulţi factori care nu sunt numai în controlul autorităţilor”, a spus Mihăilă la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Ministrul Sănătății a mai precizat, totodată, că deocamdată nu se știe dacă renunțarea la mască în spaţiile închise unde toate persoanele sunt vaccinate va fi una dintre relaxările de la 1 iunie.

”Aş vrea să vă dau o dată exactă, ar fi foarte bine să ştim că din 5 iunie pandemia se termină şi noi putem reveni la viaţa de dinainte. Din păcate, răspunsul la această întrebare nu poate fi atât de exact, depinde de virus, depinde de noi, depinde de autorităţi, depinde de o sumedenie de lucruri.

Dar dacă toate lucrurile se aşează aşa cum trebuie, adică dacă ne vaccinăm, dacă până când ne vaccinăm continuăm să respectăm măsurile de protecţie, pandemia se va finaliza cât de curând”, a mai spus Ioana Mihăilă.