Veste bulversantă de la ANM! Cele mai mari temperaturi din istoria României

Publicat: 17/12/2019 | 10:54

Anul 2019 ne-a luat prin surprindere încă de la început. Pe tot parcursul anului s-au înregistrat temperaturi anormale şi au fost numeroase alerte de vreme extremă. Se pare că nici finalul nu se lasă mai prejos, mai sunt doar câteva zile până la sărbătorile de iarnă, iar afară temperaturile sunt extrem de ridicate pentru această perioadă.

Meteorologii au emis aproape 4600 de avertizări de fenomene meteo extreme. 79 dintre ele au fost de cod roşu. Potrivit ANM, există o legătură directă între aceste fenomene extreme tot mai des întâlnite în România şi creşterea temperaturilor.

Anul acesta, doar în luna ianuarie am avut valori apropiate de cele normale. În rest, vorbim despre temperaturi cu aproape cinci grade mai mari decât normalul perioadei. Şi acum, cu doar o săptămâna înaintea Crăciunului, vremea este ca de primăvară.Un val de aer tropical acoperă ţara şi ne aşteptăm la 21 de grade Celsius. Nici măcar la munte nu este iarnă autentică.

În toată ţara, temperaturile sunt cu 15 grade mai ridicate decât ar trebui în această perioadă. Pentru prima dată în ultimii 15 ani, la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, încă nu se lucrează la hotelul de gheaţă.

Vremea continuă să se încălzească în zilele următoare

Miercuri, vor fi până la 21 de grade în sudul ţării. Şi pentru Crăciun, meteorologii anunţă vreme de primăvară, în jur de 10 grade, iar de zăpadă nici nu mai vorbim. La munte, în schimb, din cauza temperaturilor ridicate, în Munţii Făgăraş şi în Masivul Bucegi este risc de avalanșă.