Verdict în cazul polițistului Derek Chauvin, acuzat că l-a ucis pe George Floyd. Reacția familiei victimei: „Astăzi putem respira din nou”

Publicat: 21/04/2021 | 15:35

Familia lui George Floyd, bărbatul afro-american care și-a pierdut viața în mai 2020, în urma unei altercații cu poliția, a avut prima reacția după ce Derek Chauvin, polițistul care i-a provacat decesul a fost găsit vinovat pentru fapta sa.

După mai bine de 10 ore de deliberări, jurații l-au găsit pe Derek Chauvin vinovat de uciderea lui Floyd. „Astăzi putem respira din nou”, a spus Philonise Floyd, unul din frații lui George Floyd.

Citește și: Momente emoționante la ceremonia de comemorare a lui George Floyd. Fratele celui ucis: ”E de necrezut. A reușit să ajungă la inima atâtor oameni…”

Este o remarcă legată de ultimele cuvinte ale lui George Floyd, care striga „Nu pot să respir” în momentul în care Chauvin, pe atunci ofițer de poliție în Minneapolis, stătea cu genunchiul pe gâtul lui.

„Nu pot să respir” a devenit și principalul slogan al protestelor de amploare care au cuprins Statele Unite după acest incident.

Verdictul, sărbătorit în Minneapolis

Verdictul a fost sărbătorit în Minneapolis și în toată țara. Dar familia lui Floyd spune că acest verdict nu e suficient, în condițiile în care mai mulți afroamericani au fost victime ale brutalității poliției în SUA.

„Trebuie să înțelegem că trebuie să continuăm protestul. Va trebui să facem acest lucru toată viața. Trebuie să protestăm în continuare, pentru că se pare că acesta este un ciclu fără sfârșit”, a spus Philonise Floyd. „Nu mai lupt doar pentru George. Lupt pentru toată lumea”, a adăugat el.

Rudele, aproape de tribunal

Mai mulți membri ai familiei lui Floyd, inclusiv frații, verii și fiica lui, Gianna, au stat la un hotel aflat la câteva străzi distanță de tribunalul comitatului Hennepin, unde s-a desfășurat procesul.

Toți s-au rugat și au scandat numele lui Floyd. Ei au mulțumit numeroșilor activiști care au militat împotriva rasismului și au calificat verdictul drept „o victorie pentru mulți”.

Terrence Floyd, un alt frate al lui Floyd, a descris verdictul drept „monumental” și a spus că este recunoscător și mândru de fratele său.

„Îl voi saluta în fiecare zi din viața mea. Mi-a arătat cum să fiu puternic. Mi-a arătat cum să fiu respectuos. Mi-a arătat cum să spun ceea ce gândesc. Îmi va fi dor de el”, a spus Terrence Floyd, citat de Digi24. 

Nu rata: Filmul unei morți cu iz de crimă care a scos mii de americani pe străzi în plină pandemie