Vară fără aparatele de aer condiționat!? Află dacă instalațiile pot transmite coronavirus

Publicat: 21/06/2020 | 13:49

Autoritățile sanitare și cele din domeniul muncii recomandă evitarea folosirii aparatelor de aer condiționat cât timp amenințarea coronavirusului este prezentă. În acest fel, specialiștii susțin că astfel răspândirea Covid-19 va fi mai limitată.

(CITEȘTE ȘI: UN NOU SIMPTOM AL INFECȚIEI CU CORONAVIRUS. CUM SE MANIFESTĂ ȘI CE SPUN SPECIALIȘTII)

Cei mai afectați sunt, cu siguranță, românii care lucrează în spații închise și cei care călătoresc cu mijloacele de transport în comun. Pe bună dreptate, oamenii se susțin că este foarte greu să reziști la căldură, mai ales dacă ești obligat să ai și mască de protecție pe față.

Dacă stai în calea fluxului de aer condiţionat, curentul de aer poate să împingă particulele microscopice din salivă mai departe de distanţa de siguranţă de doi metri şi atunci există o creştere teoretică a riscului de infectare”, a declarat Bogdan Nica, medic şef DSP Prahova, potrivit stirileprotv.ro.

Cei care vor, totuși, să pornească aparatele de aer condiționat trebuie să le dezinfecteze și să nebulizeze încăperile. Aici vorbim de mulți bani, pe care nu mulți sunt dispuși să-i cheltuie.

Specialiştii au precizat că folosirea aerului condiţionat acasă ori în maşină personală nu reprezintă un risc.

Ce spune Alexandru Rafila despre utilizarea aparatelor de aer condiționat, după pandemia de coronavirus

Am auzit zilele acestea, mi s-a părut absolut incredibil. Se spunea să oprim instalaţiile de aer condiţionat pentru că există un risc de transmitere a infecţiei prin aceste instalaţii. Asta este o prostie, pentru că riscul de transmitere este extrem de redus, mai ales dacă personalul poartă mască şi este suficient să le întreţii, să le igienizezi.

(VEZI ȘI AICI: EXISTĂ O AMENINȚARE MULT MAI MARE DECÂT NOUL CORONAVIRUS? UN ATAC EMP AR PUTEA PROVOCA 295 DE MILIOANE DE VICTIME)

Gândiţi-vă la o clădire mare de birouri unde nu există geamuri care se deschid, oamenii poartă mască iar aerul condiţionat este oprit. Este o chestiune de nefuncţionalitate. Suntem tentaţi de foarte multe ori la anumite exagerări care pun în pericol chiar activitatea pe care o desfăşurăm”, a declarat Alexandru Rafila în urmă cu mai multe săptămâni.