Vaccin pentru coronavirus în România. Medicul Alexandru Rafila: ”Să vedem dacă este eficient. E destinat doar persoanelor care…”

Publicat: 20/03/2020 | 20:16

În această perioadă de criză medicală acută la nivel mondial se duce o luptă contracronometru pentru descoperirea unui vaccin care să anuleze efectele nefaste ale noului coronavirus. În laboratoare, specialiștii analizează fiecare soluție, studiază coronavirusul în cele mai mici amănunte și sper ca, nu într-un interval de timp foarte mare, să obțină rezultatele pe care le așteaptă o planetă întreagă.

Dr. Alexandru Rafila – preşedintele Societăţii Române de Microbiologie – a declarat că primul vaccin adus spre testare în România este destinat persoanelor care nu au trecut prin infecţia cu noul coronavirus. Dar medicul a transmis că vaccinul  respectiv va putea fi considerat o alternativă viabilă doar după ce va fi testat pe sute de pacienţi.

(VEZI ȘI AICI: BILANTUL OFICIAL. CÂȚI ROMÂNI AFLAȚI ÎN STRĂINĂTATE SUNT INFECTAȚI CU CORONAVIRUS. TREI AU MURIT, DEJA, ÎN ITALIA!)

Însă totul durează, nimic nu se poate realiza peste noapte, mai ales atunci când este vorba despre o astfel de provocare medicală. Medicul Alexandru Rafila spune că nu se poate aduce în discuția producția unui vaccin pe ”scară largă” mai devreme de un an de zile.

”E un vaccin care se află în studiu clinic şi vom fi şi noi una dintre ţările în care se face studiu clinic, cu precizarea că vaccinul se adresează persoanelor care nu au trecut prin infecţie. Un astfel de studiu implică câteva sute de pacienţi. Rămâne să vedem dacă este un vaccin eficient.Mai devreme de un an de zile nu vom avea disponibil un produs pe scară largă, a menţionat medicul Alexandru Rafila la România TV.