Unul dintre ultimii eroi români ai celui de-al doilea Război Mondial a murit. Artemiu Șimonca avea 98 de ani

Publicat: 10/01/2021 | 11:29

Colonelul în rezervă Artemiu Șimonca, veteran supraviețuitor al celui de-al doilea Război Mondial, a murit, sâmbătă, 9 ianuarie, la vârsta de 98 de ani.

Sandu Crișan, președintele Filialei ANVR „Zărandul” Arad, a fost cel care făcut anunțul despre dispariția eroului român. „Azi, 9 ianuarie 2021, la vârsta de 98 de ani, a plecat la oastea din ceruri Colonel Veteran de război, profesor, Artemiu Șimonca din municipiul Arad, participant activ la bătăliile din cel de al doilea Război mondial.

Eroul veteran de război, Artemiu Șimonca a fost un om în adevăratul sens al cuvântului, activ, prezent la multe activități organizate de administrația județului si a orașului Arad. Veteranii de război, atâția câți au mai rămas în viață, aduc un pios omagiu celui plecat dintre noi și transmit sincere condoleanțe familiei greu încercate. Rămas bun, eroul nostru!”, a transmis colonel (r) Sandu Crișan, președintele Filialei ANVR „Zărandul” Arad, citat de Aradon. 

Parte din celebrul Detașament „Păuliș”

Artemiu Șimonca s-a născut în 1922, în județul Sălaj. Apoi a absolvit în 1944, Școala de Ofițeri de rezervă nr.4 din Arad, fiind avansat pe 24 ianuarie 1944 la gradul de sublocotenent.

În septembrie același an, trupele horthiste au ocupat Aradul și se pregăteau să forțeze Valea Mureșului, cu ajutor german, sperând să ajungă în interiorul României. Detașamentul „Păuliș” a scris atunci istorie în Defileul Mureșului, oprind un inamic mult mai numeros și mai bine dotat.

După Război, Șimonca și-a continuat studiile, din 1950 fiind inginer chimist. Tot în anii ‘50 s-a stabilit definitiv la Arad, unde a trăit până la finalul vieții. De-a lungul celor 98 de ani de viață, Șimonca a fost ofițer al Armatei Române, dirijor al corului bisericii, profesor și director al Liceului Textil din Arad, scrie presa locală.