Unul dintre personajele-cheie din Revoluția din 1989, decedat în condiții suspecte. Este considerat vinovat pentru zeci de morți

Publicat: 13/04/2020 | 17:51

Fostul general de armată Marin Oană, unul dintre personajele cheie ale evoluției din 1989, a fost găsit mort în casa de vacanță de la Sărata-Monteoru. Macabra descoperire a fost făcută de un prieten apropiat.

Generalul Oană, în vârstă de 74 de ani, locuia în București, dar venea des la casa pe care o deținea în stațiunea din Sărata Monteoru.

Potrivit Reporterbuzoian.ro, soția rămasă în Capitală a rugat un prieten din comuna Merei să meargă să verifice dacă totul este în regulă.

Martorul l-a găsit pe general fără suflare, în baie, dușul fiind încă în funcțiune. Legiștii cred că bărbatul murise de mai bine de 24 de ore. Cadavrul a fost transportat la morga SML pentru efectuarea necropsiei.

Ce a făcut în 1989

Generalul Marin Oană, locotenent-colonel în timpul Revoluției, a fost comandantul unei unități militare din București care a trimis tancuri împotriva manifestanților din București, în 21 decembrie 1989.

Apoi, în seara de 22 decembrie 1989 a fost desemnat să apere Televiziunea Română de „teroriști”. În zonă s-au înregistrat mulți morți și răniți. Însuși Oană a fost rănit la un deget cu acel prilej, motiv pentru care a primit titlul de luptător în revoluție rănit.

În 2012, magistrații Curții de Apel București i-au retras definitiv generalului Marin Oană titlul de „Luptător pentru Victoria Revolutiei Romane din decembrie 1989”.