Un virusolog italian a elucidat misterul! Ce condiții trebuie să îndeplinească țara noastră pentru a reveni la normalitate

Publicat: 19/04/2020 | 14:05

Andrea Crisanti, virusologul italian care a implementat testarea masivă a populaţiei pentru COVID-19 în Veneto contribuind la frânarea răspândirii noului coronavirus în nordul Italiei, a vorbit despre momentul în care pericolul pandemiei va dispărea. 

Medicul a declarat, în cadrul unei teleconferinţe de presă cu jurnalişti străini desfăşurată joi, că, pentru ridicarea restricţiilor impuse din cauza pandemiei, este nevoie ca populaţia să poarte mereu mască, să fie testată masiv şi să fie identificaţi şi izolaţi contacţii celor pozitivi la teste.

Când se va mai relaxa situația

Totodată, specialistul a subliniat a că în prezent nu se pune problema de redeschiderii Italiei. „Înainte de a relaxa măsurile de izolare trebuie să ştim numărul aproximativ real al cazurilor de infectare, inclusiv pe grupe de vârstă, iar după ce vom afla care este ‘incidenţa’ virusului în fiecare regiune şi vom putea estima astfel că riscul este scăzut, numai atunci ne putem gândi la o revenire la normalitate”, explică Andrea Crisanti, potrivit Agerpres.

Apoi, toată lumea va trebui să poarte măşti şi mănuşi, să se aplice măsurile pentru detectarea persoanelor pozitive şi a contacţilor acestora şi să „se creeze o forţă de reacţie rapidă pentru cazurile în care se identifică un focar şi să se realizeze testări masive”, mai notează virusologul italian, în opinia căruia „numai combinând aceste măsuri se va putea convieţui cu virusul”.

Testele care nu sunt de încredere

Vorbind despre testele serologice care arată dezvoltarea anticorpilor faţă de noul coronavirus, Andrea Crisanti a spus că nu are încredere în acestea, întrucât în cadrul analizelor efectuate în Veneto multe au dat rezultate fals negative.

El a calificat drept o „prostie” folosirea acestor teste pentru aşa-numitele certificate de imunitate, admiţând însă că ele pot avea o valoare pentru estimarea nivelului de extindere a epidemiei, întrucât prin aceste teste pot fi totuşi descoperite persoane asimptomatice pozitive.

Nici vremea nu va influența pandemia

Specialistul a vorbit și despre posibilitatea ca încălzirea vremii să stopeze propagarea noului coronavirus, el a apreciat că nu sunt indicii că s-ar putea produce acest lucru, însă observaţiile din sudul Italiei – zonă cu temperaturi mai ridicate – şi comportamentul altor coronavirusuri ar putea lăsa să se întrevadă o „diminuare a capacităţii de transmitere”.

El a criticat și faptul că Uniunea Europeană nu şi-a asumat măsuri de combatere a acestei epidemii pentru toate statele membre, ceea ce a condus la răspunsuri asimetrice, estimând de asemenea că dacă există cineva care va considera că este mai bine să se creeze o imunitate de grup, acest lucru va avea „consecinţe enorme”, în special asupra reluării mobilităţii cetăţenilor.