Un român a fost declarat vinovat pentru moartea celor 39 de vietnamezi din camionul frigorific care îi transporta în Marea Britanie

Publicat: 22/12/2020 | 13:41

Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani, cu dublă cetățenie română și britanică, și Eamonn Harrison, nord-irlandezul în vârstă de 24 de ani, au fost găsiți vinovați moartea a 39 de vietnamezi, ale căror cadravre au fost descoperite într-un container în octombrie 2019.

Gheorghe Nica a recunoscut în fața instanței că a luat parte la transporturile ilegale în primele două curse, din 11 și 18 octombrie 2019, însă susține că în cea de a treia, care s-a soldat cu moartea vietnamezilor, nu a fost implicat. Românul credea cp, de fapt, ar fi transportat țigări și nu oameni.

Fiecare vietnamez a plătit între 10.000 și 13.000 de lire sterline pentru a fi transportați din Franța în Marea Britanie. De asemenea, șoferul de camion Christopher Kennedy și Valentin Calota au fost găsiți vinovați pentru complicitate la imigraţie ilegală.

În octombrie 2019, treizeci și nouă de persoane au fost găsite moarte într-un parc industrial în apropiere de Londra. Victimele din „camionul groazei” erau 28 de bărbați, opt femei și trei copii, cetățeni vietnamezi, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Aceștia au încercat să sune la serviciul de urgență din Vietnam pentru a li se oferi ajutor, înainte să se stingă din viață.

Potrivit anchetatorilor, temperatura din interiorul containerului a trecut de 38,5 grade Celsius a dus la moartea vietnamezilor.

“Acesta este un caz inimaginabil de tragic: 39 de oameni vulnerabili, disperaţi după o nouă viaţă, au fost determinaţi să-şi pună încrederea într-o reţea de traficanţi fără scrupule”, a declarat procurorul Russell Tyner.