Pediatrul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă. Efectele devastatoare ale închiderii şcolilor: „Adolescenţii au depresie şi gânduri de sinucidere”

Publicat: 11/01/2021 | 20:11

Medicul pediatru Mihai Craiu este de părere că închiderea şcolilor şi reducerea interacţiunilor interumane, ca urmare a restricţiilor specifice pandemiei, determină efecte grave în planul sănătăţii psihice a elevilor.

Specialistul susține că în ultima vreme, lipsa de comunicare cu alții copii de vârsta lor i-a făcut pe unii dintre elevi depresivi, cu tendințe suicidare.

„Noi, urgentiştii pediatri, am început să vedem din ce în ce mai frecvent adolescenţi cu depresie, cu idei de suicid. Statul acasă, distanţa şi lipsa colegilor şi a interacţiunii umane au efecte absolut impresionante. Sunt ferm convins, ca medic şi părinte, că şcolile trebuie deschise, însă trebuie ca zona respectivă să fie pe verde”, spune Mihai Craiu, citat de antena3.

Profesorii trebuie vaccinați primii

Mai mult, Mihai Craiu spune că profesorii sunt cel care trebuie vaccinați înainte ca școala să își deschidă porțile. El a fost primul medic vaccinat la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului.

„A fost cum m-am aşteptat (administrarea vaccinului, n.r.) Singurul lucru special a fost că n-am simţit, practic, nimic. A fost precum celelalte vaccinuri pe care le-am făcut, precum antigripalul de anul trecut.

Nu pot să-mi doresc decât să fie un număr cât mai mare de persoane vaccinate, pentru că numai astfel ne vom putea recăpăta viaţa. E foarte important ca părinţii să se vaccineze iar profesorii să fie imunizaţi înaintea începerii şcolilor pentru că, astfel, riscul infectării elevilor va scădea”, a spus Mihai Craiu, în contextul în care copiii sub 16 ani nu pot beneficia încă de vaccin.