Un nou val de infecții cu coronavirus în Asia! Numărul bolnavilor crește pe zi ce trece

Publicat: 18/03/2020 | 20:32

Numărul cazurilor de coronavirus a crescut drastic în ultima săptămână în Asia. Funcționarii din Coreea de Sud, Taiwan și din anumite părți din China și sud-estul Asiei se grăbesc să ia noi măsuri după ce un al doilea val de noi infecții a cuprins continentul, după săptămâni de scăderi.

Conform Financial Times, experții susțin că această creștere bruscă a cazurilor a blocat programul de lucru al cetățenilor și a campaniilor masive de testare publică desfășurate în Asia.

Dar, de asemenea, evidențiază anxietăți tot mai mari cu privire la noile cazuri venite din străinătate. Numărul așa numitelor infecții importate a crescut brusc pe măsură ce oamenii fug de escaladarea focarului de coronavirus din Europa.

„Ceea ce mulți oameni nu au recunoscut este că este doar un succes temporar, nu este un succes permanent”, a spus Ben Cowling, profesor de epidemiologie la Universitatea din Hong Kong.

„Există o provocare de a reduce contenția din cauza numărului tot mai mare de infecții importate în toate aceste locații în acest moment din Europa, dar în viitor ar putea fi și din alte părți ale lumii”, a adăugat el.

Potrivit Financial Times, China a desfăcut lent restricțiile după blocarea la nivel național care a început în decembrie. Cu toate acestea, numărul cazurilor de coronavirus importate a sărit la 155, de la mai puțin de 50 în urmă cu două săptămâni, conform statisticilor guvernului chinez.

Administrația Națională pentru Imigrări a declarat luni că aproximativ 120.000 de oameni pe zi au intrat în China din străinătate, de când Organizația Mondială a Sănătății a etichetat virusul pe 11 martie.

Peste zeci de provincii, de la Beijing la provincia de frontieră Yunnan, au spus că vizitatorii internaționali, indiferent de starea și istoricul călătoriei lor, vor fi plasați în carantină timp de 14 zile. Călătorii vor trebui să plătească pentru mâncare și cazare în timpul carantinei.

În Coreea de Sud, care a suferit cel mai grav focar din Asia în afara Chinei, apariția de noi grupuri și riscul cazurilor importate au zguduit oficialii.

Autoritățile din Daegu – cel de-al patrulea oraș din Coreea de Sud, unde testarea în masă și izolarea au condus la o reducere mare a cazurilor noi – cresc acum inspecții la instalații cu risc ridicat după apariția de noi grupuri la casele de bătrâni și la biserici.

„Credem că următoarele două-trei săptămâni vor fi foarte cruciale”, a spus Yoon Tae-ho, un oficial de sănătate al guvernului.

Taiwanul își închide granițele și intensifică măsurile de carantină asupra propriilor cetățeni. Mișcările vin după ce oficialii au accelerat eforturile în această săptămână pentru a identifica și testa cetățenii taiwaneni care au călătorit peste hotare și au văzut un medic pentru simptome asemănătoare gripei la întoarcerea lor.

Rata de creștere a Taiwanului a cazurilor noi a fost una dintre cele mai scăzute din regiune, cu doar 100 de cazuri confirmate marți. Dar în ultimele două săptămâni, acest număr a început să crească, oficialii raportând cel puțin 31 de infecții importate. Miercuri, Taiwanul a raportat 23 de cazuri noi, dintre care 21 au fost importate.

În Hong Kong, numărul de cazuri a urcat la 168 pe 17 martie, de la 116 la 9 martie și aproape 90% dintre acești pacienți noi au călătorit recent. Oficialii de sănătate au raportat miercuri 14 cazuri noi, cel mai mare înregistrat într-o singură zi și toate, cu excepția unuia, au venit din străinătate.

Studenții de peste mări s-au grăbit să ajungă acasă când virusul s-a răspândit în toată Europa. Guvernul le-a spus oamenilor simptomatici să nu călătorească și oricine călătorește din străinătate va fi supus unei zile de autoizolare de 14 zile începând din 19 martie.

Numărul de noi infecții în Singapore, care a fost lăudat pentru acțiunea sa rapidă de a controla numărul de cazuri, a sărit aproape 90% la 313 în ultima săptămână.

„Ne așteptăm la mai multe cazuri importate și, prin urmare, la noi grupuri și noi valuri de infecție, de data aceasta provenind din mai multe țări, mai degrabă decât una sau două”, a avertizat săptămâna trecută Lee Hsien Loong, premierul din Singapore.