Un nou simptom al infecției cu coronavirus. Cum se manifestă și ce spun specialiștii

Publicat: 21/04/2020 | 10:18

Medicii trag un semnal de alarmă după ce mai mulți pacienți au prezentat simptome asemănătoare, fiind infectați cu noul coronavirus. Este vorba despre ”degerături” care, în mod normal, nu ar apărea decât pe fondul expunerii la temperaturi scăzute, iar specialiștii încearcă, acum, să înțeleagă dacă infecția cu COVID-19 poate avea și astfel manifestări neașteptate.

Un pacient cu simptome asemănătoare degerăturilor a fost internat la Spitalul Universitar Saint Pierre, Belgia, informează lesoir.be. Medicii au sesizat, intrigați, apariţia unor ”umflături roşiatice cutanate la degetele de la picioare”. O echipă de medici specialiști CHU-Saint-Pierre a anunțat – pe data de 17 aprilie – apariția unui caz cu ”un fel de degerături” care ulterior a fost testat pozitiv pentru coronavirus

De altfel, și medici din Spania au raportat cazuri asemănătoare. „Acestea sunt leziuni purpurii (foarte asemănătoare cu cele ale varicelei, rujeolei sau îngheț) care apare de obicei pe degetele de la picioare și se vindecă normal, fără a lăsa o amprentă”, au transmis aceștia.

(CITEȘTE ȘI: FORMULA LETALĂ: CORONAVIRUS ȘI POLUARE! CAPACITATEA VIRUSULUI DE A UCIDE ESTE AMPLIFICATĂ DE AERUL POLUAT)

”Nu a avut niciun contact cu frigul”

Profesorul Athanasios Kolivras, șeful departamentului de dermatologie de la CHU Saint-Pierre, a oferit și alte detalii. „Acestea sunt leziuni pe care le poți dezvolta doar atunci când este în general frig. Cu toate acestea, aceste leziuni au apărut într-un context neobișnuit al unei pandemii de coronavirus și când acest pacient nu a prezentat un factor de risc. Nu a avut niciun contact cu frigul. Nu a călătorit și nu există o patologie asociată”.

Descoperirea legată de aceste pseudo-degerături nu este declarată, încă, un simptom oficial: „Faptul că a existat un caz pozitiv nu este o dovadă a cauzalității. Va trebui să observăm mai multe cazuri de pacienți cu astfel de simptome pentru a stabili dacp este legat de Covid-19”, a explicat profesorul Kolivras.

(VEZI ȘI AICI: CE SE VA ÎNTÂMPLA DUPĂ PANDEMIA DE CORONAVIRUS ȘI CARE VOR FI SCHIMBĂRILE MAJORE DIN VIAȚA DE ZI CU ZI)