Un medic de la Institutul „Matei Balș”, declarații alarmante despre al doilea val al pandemiei de coronavirus

Publicat: 21/06/2020 | 21:39

Un medic de la Institutul „Matei Balș” a făcut declarații alarmante despre al doilea val al pandemiei de coronavirus. Specialistul consideră că situația din România se poate agrava serios. 

Medicul Adrian Marinescu, de la „Matei Balș”, a explicat cum crede că evoluează numărul de îmbolnăviri cu coronavirus în următoarea perioadă, scrie DC News.  

„Măsurile nu se mai respectă ca înainte”

„Cu siguranţă, măsurile de relaxare îşi spun cuvântul, asta e clar. Ca principiu, pentru a spune că vorbim de al doilea val, lucrurile astea trebuie să se întâmple pe o perioadă mai lungă, să fie o creştere mai mare şi continuă. Eu cred însă că măsurile de relaxare din aceste etape au dus practic la ruperea echilibrului. Nouă asta ne lipseşte acum, acel echilibru între măsurile de relaxare şi măsurile de prevenţie care, din păcate, nu se mai respectă ca înainte. Eu cred că lucrurile astea se pot rezolva relativ uşor, adică acest echilibru ar trebui să îl putem recăpăta în următoarele săptămâni, astfel încât să revenim la scenariul iniţial. 

Înainte de 15 mai ne gândeam la o variantă gen Grecia sau Spania, unde acum lucrurile stau bine, chiar foarte bine. În plan concret, Grecia a avut zile cu zero cazuri. În Spania sunt 100 de cazuri noi la o populaţie de trei ori mai mare decât a României, în fiecare zi. Cred că acel echilibru nu a fost încă găsit, dar îl putem recăpăta. Depinde, însă, de rutina măsurilor de prevenţie, iar asta nu e doar o vorbă. Mergem în concedii, dar trebuie să fim atenţi la distanţare, purtarea măştii, igienă. Trebuie să facem asta toţi, pentru că în momentul de faţă suntem tot fără un vaccin, tot fără un tratament eficient. Chiar e păcat să nu meargă mai bine!”, a spus Adrian Marinescu. 

Medicul a vorbit și despre problema nerespectării măsurilor de prevenție de către foarte mulți români: „Toţi am văzut imagini cu oameni laolaltă, nu doar la mare. E clar că cifrele de acum arată mai prost decât ar trebui, tocmai pentru că nu am găsit acel echilibru de care spuneam. În momentul ăsta, nu avem practic o corelare a măsurilor de relaxare la măsurile de prevenţie sau invers. Noi am considerat că măsurile de relaxare vin cu reducerea măsurilor de prevenţie, lucru care este greşit. Dar cred că trebuie să privim calea de mijloc. Nu cred că trebuie să ne gândim la restricţii, dar putem să rezolvăm ce avem acum dacă suntem mai atenţi”.

Până acum, în România au fost confirmate 24.405 persoane bolnave de coronavirus, 315 fiind anunțate astăzi.