Un medic de la Gerota, cercetat penal pentru că a mințit autoritățile. A pus în pericol sute de pacienți

Publicat: 14/04/2020 | 19:29

Procurorii de la Parchetul General au anunțat că un medic de la spitalul MAI Dimitrie Gerota din Bucureşti este cercetat penal pentru faptul că ar fi mințit atunci când a fost o întrebat dacă a intrat în contact cu un pacient infectat cu noul coronavirus.

Procurorii au deschis un nou dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și fals intelectual, în tip ce investigau cazul de la spitalul MAI Dimitrie Gerota.

Un pacient, fost ofițer MAI, care a mințit că nu a fost în străinătate, deși se întorsese recent din Israel, a s-a internat la Gerota cu alte afecțiuni, dar a fost tesat pozitiv pentru COVID-19.

A plecat și prin alte spitale

Mai mulți pacienți și cadre medicale au fost infectate. Procurorii au deschis dosar penal în cazul fostului ofițer și, în timp ce verificau modul în care a fost făcută ancheta epidemiologică, au descoperit noi nereguli.

„În cursul lunii martie a anului 2020, în contextul efectuării anchetei epidemiologice la nivelul Spitalului de Urgenţă Prof. Dr. Dimitrie Gerota din Bucureşti, un medic epidemiolog din cadrul acestei unităţi sanitare a omis cu ştiinţă să ateste în materialul întocmit că un medic gastroenterolog din cadrul aceleiaşi unităţi medicale a fost contact apropiat al unei persoane depistate pozitiv cu coronavirus.

Totodată, a mai rezultat că, în perioada 06.03.2020 – 26.03.2020, medicul gastroenterolog, deşi cunoştea că a fost contact apropiat al unei persoane depistate pozitiv cu coronavirus, a continuat să își desfăşoare activitatea profesională în diferite unităţi medicale din mun. Bucureşti, nerespectând astfel măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii infecţiei virale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

„S-a reţinut că, în cursul lunii martie a anului 2020, în contextul efectuării anchetei epidemiologice la nivelul Spitalului de Urgenţă ”Prof. Dr. Dimitrie Gerota” din mun. Bucureşti, un medic epidemiolog din cadrul acestei unităţi sanitare a omis cu ştiinţă să ateste în materialul întocmit că un medic gastroenterolog din cadrul aceleiaşi unităţi medicale a fost contact apropiat al unei persoane depistate pozitiv cu coronavirus.

În același timp, a mai rezultat că, în perioada 06.03.2020 – 26.03.2020, medicul gastroenterolog, deşi cunoştea că a fost contact apropiat al unei persoane depistate pozitiv cu coronavirus, a continuat să își desfăşoare activitatea profesională în diferite unităţi medicale din mun. Bucureşti, nerespectând astfel măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii infecţiei virale”, mai informează Parchetul General.