Un jurnalist iranian disident, condamnat pentru instigare la violenţă, a fost executat

Publicat: 12/12/2020 | 11:23

Ruhollah Zam, jurnalistul iranian disident, condamnat pentru instigare la violenţă în timpul demonstraţiilor anti-guvernamentale din 2017, a fost executat sâmbătă.

Anunțul a fost făcut de televiziunea iraniană de stat și confirmată de Curtea Supremă a Iranului. Zam care a fost prins în 2019 după mai mulţi ani în care s-a aflat în exil. El era cunoscut pentru canalul Amadnews de pe Telegram, care era urmărit de peste 1 milion de utilizatori.

Postul Seda va Sima a anunţat sâmbătă că Zam, „directorul reţelei contrarevoluţionare Amadnews, a fost spânzurat în această dimineaţă”.

Franța condamnă gestul iranienilor

Mai multe grupuri militante, dar și Franța au condamnat decizia Curţii Supreme. Fiu al unui cleric pro-reformist şiit, Zam a fugit din Iran şi a primit azil în Franţa.

În octombrie 2019, Gărzile Revoluţionare ale Iranului i-au întins o cursă lui Zam şi l-au capturat. Contul Amadnews a fost suspendat, în 2018, dar mai târziu a apărut sub un alt nume.

Oficialii iranieni au acuzat SUA, precum şi Arabia Saudită şi oponenţi ai guvernului aflaţi în exil că au aţâţat protestele care au început la finalul anului 2017 pe fondul dificultăţilor economice, scrie News.ro.

Citește și: Incidente în SUA! Șase răniți după ce o femeie a intrat cu mașina în mulțime, la o manifestație