Un bărbat din Satu Mare a fost alungat din sat din cauza unei viroze! Localnicii credeau că are coronavirus

Publicat: 17/02/2020 | 20:55

Un caz neobișnuit a alarmat o comunitate întreagă în satul Petin, comuna Păulești, județul Satu Mare. Un bărbat întors de curând din Iitalia a fost pus la zid de propriile rude și lăsat să ”locuiască” în spital zile întregi. Oamenii au tras concluzia că suferă de coronavirus pentru că a început să se simtă rău.

Tocmai întors din străinătate, bărbatul de 40 ani a crezut că ar putea fi infectat cu Covid-19 pentru că a avut simptome specifice de când s-a întors acasă și a lucrat în Italia pentru un chinez. Acesta a acuzat stări de febră și tuse, iar rudele sale, îngrozite fiind, l-au trimis imediat la spital, acolo unde bărbatul de 40 de ani  a povestit totul. Medicii au luat toate măsurile pentru a stabili  exact dacă pacientul suferă de coronavirus.

„În principiu se putea trata la domiciliu, că nu era o stare din aceea cu febră mare, nu avea probleme de genul acesta care să ne pună: gata, urgent la izolator și așa mai departe” a declarat Constantin Demian, purtător de cuvânt Spitalul Județean Satu Mare.

Zvonul a fost răspândit repede în satul din nordul României, iar localnicii s-au înspăimântat de-a dreptul la gândul că vecinul lor ar putea avea virusul mortal descosperit în China.

„Dar am auzit că o intrat în Satu Mare deja virusul, o venit, deja-i în Satu Mare. Cum să nu îmi fie frică? Am copil micuț și sigur că mă tem și eu, încă-s tânără și eu și soțul. Vreau să cresc copilul” a spus o localnică.

„Și nici acum nu înțelegem că ce se întâmplă că o dată zice că nu-i ăla, cum într-o zi a găsit că nu-i acela virus? Când am citit în acte că trebuie o săptămână să știe că da, îi viroza aia sau nu. Și acuma în două ore maxim deja o știut că nu-i coravirusul” a mărturisit o altă femeie.

După două zile de internare, bărbatul de 40 de ani a fost diagnosticat cu pneumonie, iar medicii l-au lăsat să plece acasă. Problema reală abia apoi a apărut, căci omul nu a mai fost primit de rudele sale din satul Petin, la care acesta locuia temporar. Și, potrivit bărbatului, nici vecinii nu și-l mai doresc în preajmă de teama bolii ucigătoare.

„Probabil cel mai tare s-au speriat, am înțeles eu, de momentul în care a fost adus înapoi în comunitate și avea un echipament apropiat de imaginea pe care o vedeau ei la televizor cu un halat din ăsta sterilizat. Și s-au speriat pe chestiunea asta, n-au mai vrut s-l primească. Are domiciliul într-o comună învecinată, în Odoreu, dar din câte am înțeles relațiile familiale de acolo sunt de așa natură încât a venit pe o anumită perioadă și locuiește aici, la rudenii” a spus Zenoviu Stelian Bontea, primarul comunei Păulești, pentru Digi24.

Fiind respins de rudele sale, dar și de localnici, bărbatul de 40 de ani s-a văzut obligat să se întoarcă la spital. Acolo, însă, nici ceilalți pacienți nu au vrut să audă de un coleg de salon suspectat de coronavirus.

Pentru a liniștii apele, pentru câteva zile, medicii l-au izolat pe bărbat într-un salon din spital.

„Sigur va mai rămâne câteva zile, 3 zile, 5 zile va rămâne în continuare în cadrul secției noastre și în final… noi nu putem să ținem cazuri de genul acesta dacă starea de sănătate va fi bună, îi facem externarea și mai departe știu eu… Acuma nu suntem așezământ social, deși și spitalul de multe ori internează cazuri sociale” a declarat Constantin Demian, purtător de cuvânt Spitalul Județean Satu Mare.