Un băcăuan a fost condamnat la închisoare cu executare pentru că a „uitat” să plătească un pachet de cafea de 16,99 lei

Publicat: 26/02/2021 | 14:07

Mai avea trei ani până la pensie, iar judecătorii au decis să-l bage închisoare pentru furtul unui pachet de cafea, în valoare de 16,99 de lei. Un bărbat de 62 de ani, din localitatea Roman, județul Neamț, a fost condamnat la 9 luni de închisoare cu executare pentru că ”a uitat” să plătească un pachet de cafea.

Decizia instanței este clară: ”… prin sentința penală nr. 341 din 7 august 2020 a Judecătoriei Roman, definitivă prin neapelare (dosar nr. 4523/291/2019), pentru săvârșirea infracțiunii de furt, prevăzută de art. 228 alin. 1 NCP, cu aplicarea art. 41 alin. 1 NCP şi art. 43 alin. 5 NCP, cu pedeapsa de 270 (două sute șaptezeci) de zile de închisoare.

În condițiile art. 272 NCPP onorariul apărătorului desemnat din oficiu (…) în sumă de 554 RON, va fi achitat din fondurile Ministerului Justiției. În condițiile art. 275 alin. 3 NCPP cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”.

A fost încarcerat în Penitenciarul Bacău

„Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii emis pe numele unui bărbat de 62 de ani, din Roman. Acesta era condamnat de Judecătoria Roman la o pedeapsă privativă de libertate de 270 de zile de închisoare pentru comiterea infracțiunii de furt. (NU RATA: POVESTEA TULBURĂTOARE A UNUI CERȘETOR DIN BUCUREȘTI)

În fapt, la data de 31 martie 2018, în timp ce se afla în interiorul unei societăți comerciale de pe raza municipiului Roman, bărbatul a sustras de pe rafturi un pachet de cafea, în valoare de 16,99 lei, după care a trecut de casele de marcat fără să îl achite. Polițiștii l-au condus la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei”, se arată în comunicatul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

Ce spune ministrul Justiției: ”Genul acesta de discrepanțe sunt revoltătoare și scad din credibilitatea justiției”

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a comentat la Realitatea Plus cazul bărbatului de 62 de ani din Roman, condamnat la nouă luni de închisoare pentru furtul unui pachet de cafea.

„În calitate de avocat, m-am ferit să pun verdicte pe chestiuni pe care nu le am în față… dar aș vrea să vorbim despre fenomene, nu despre cazuri particulare. Putem vorbi de cazuri care se întâmplă…. Este foarte important ca orice pedeapsă să fie proporțională cu gravitatea faptei. Altfel apar aceste extreme.  Sunt convins că spețe de felul acesta nu sunt singulare. (NU RATA: CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE PENTRU CĂ A SPART CUTIA MILEI)

Cazul acesta nu-l voi comenta. Munca în folosul comunității este prezentată ca soluție de avocați. Genul acesta de discrepanțe sunt revoltătoare și scad din credibilitatea justiției. Tot justiția este cea care trebuie să ia măsuri. Vrem să existe mecanisme de reglaj pentru ca derapajele de felul celor prezentate de dumneavoastră să nu mai apară”, a spus Stelian Ion.