Un adevăr cutremurător! Cel mai poluat oraș din lume, situat la aproape 750 de km de București

Publicat: 17/04/2020 | 20:13

Un adevăr cutremurător a fost dezvăluit astăzi… Incendiile de pădure izbucnite în jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl au transformat Kievul în cel mai poluat oraş din întreaga lume. Această informație tristă le-a oferit locuitorilor acestui oraș un motiv în plus ca să rămână în case, în afara coronavirusului. Capitala Ucrainei este situată la aproape 750 de km de cea a României.

Citește și: Neașteptat! Cernobîl devine destinație turistică pentru români. Suma de care ai nevoie pentru vizitarea fostei centrale nucleare

Un adevăr cutremurător: cel mai poluat oraș de pe planetă, situat la aproape 750 de km de București

Dintre toate oraşele de pe întreg mapamondul, Kievul înregistrează cel mai ridicat nivel de poluare atmosferică, devansând oraşele chineze Hangzhou, Chongqing şi Shanghai, potrivit centrului elveţian de monitorizare IQAir, au scris jurnaliștii de la Reuters. Cu toate acestea, ministerul ucrainean al Sănătăţii asigură că această poluare nu este însoţită de o creştere a radioactivităţii.

“S-a format smog la Kiev şi în regiunea Kiev. Aceasta nu implică o ameninţare chimică sau radioactivă, nivelul de radiaţii este în limite normale”, a anunțat acest minister în cadrul unei declarații de presă, relatează Agerpres.

Totuși, Administraţia Kievului de aproape 3,7 milioane de locuitori le-a cerut localnicilor să închidă ferestrele şi să rămână în case, unde majoritatea oricum erau, din cauza restricţiilor impuse ca să combată răspândirea virusului mortal din China. Potrivit reprezentanților din Poliție, aceste incendii care au fost provocate în mod deliberat, au fost stinse în urmă cu două zile, după ce pompierii s-au luptat cu ele timp de mai mult de o săptămână. Din nefericire, în această seară au apărut noi flăcări și au fost alimentate de vântul puternic.

Explozia produsă în 1986 la reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, situată la 100 km de Kiev, este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istoria omenirii. În jurul centralei a fost creată atunci, de teama radiaţiilor, o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri.

Directorul interimar al Inspecţiei ecologice guvernamentale, Egor Firsov, a declarat săptămâna trecută, după declanşarea incendiilor, că în zonă a fost detectată o radioactivitate de 16 ori mai mare decât nivelurile normale.