Ultima oră. 3 politicieni PNL, testați pozitiv la coronavirus. România intră în Scenariul III

Publicat: 14/03/2020 | 16:16

Trei politicieni PNL au fost testați pozitiv la coronavirus, iar România intră – oficial – în Scenariul III. La nivel național sunt, acum, 102 cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus.

Conform surselor oficiale, este vorba despre deputatul PNL, Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian David Nicolae.

Toți cei trei politicieni se află în izolare la domiciliu. Trebuie menționat că ei au participat la reuniunea BPN a PNL la care a a fost prezent și senatorul Vergil Chițac, iar ieri nu au fost prezenți la reuniunea Biroului Executiv al PNL.

Precizări MAI referitoare la Scenariul III în cazul epidemiei de coronavirus

Intrarea în scenariul al 3-lea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”. Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19).

Tipologia cazurilor de până în prezent arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus. În acest sens, echipele Direcțiilor de Sănătate Publică desfășoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacților persoanelor confirmate pozitiv. Totodată, menționăm faptul că, față de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus.

Măsuri deja adoptate care fac parte din Scenariul 3, înainte de a se intra efectiv în Scenariul 3:
• Măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane.
• Limitarea activităților colective.
• Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie
• Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat)
• Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.

La nivelul CNSSU urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus(COVID-19).