TVR schimbă modalitatea de alegere a reprezentantului pentru Eurovision 2020. Publicul va alege melodia, nu şi interpretul

Publicat: 31/01/2020 | 14:42

Televiziunea Română va schimba modalitatea de alegere a reprezentantului pentru Eurovision Song Contest 2020. Astfel, selectarea interpretului va fi făcută de o comisie, după care a melodiei de către public. Finala Naţională va avea loc pe 1 martie 2020.

Este pentru prima dată când nu vor mai exista semifinale. Ca să marcheze schimbarea, TVR propune şi hashtagul #ealtceva.

Potrivit postului public, după o analiză a specificităţilor pieţei muzicale din România, a diferitelor modalităţi de selecţie la care au apelat şi alte televiziuni publice din Europa, cum ar fi cele din Spania, Grecia, Rusia, Cipru, Bulgaria, Marea Britanie sau Franţa, şi, nu în ultimul rând, după evaluarea rezultatelor României din ultimii doi ani la concursul Eurovision.

(VEZI AICI: CÂND ESTE EUROVISION 2020 ȘI UNDE VA AVEA LOC)

Selecţia în vederea Finalei Naţionale se concentrează, într-o primă fază, pe identificarea celei mai reprezentative voci, evaluată de către o comisie de specialitate pe baza unor criterii precum abilităţile vocale, interpretarea, empatia muzicală, expresivitatea.

După selectarea respectivei voci, se vor compune, pe specificul acesteia, al timbrului şi personalităţii artistului, un număr de piese, dintre care cele mai bune 5 vor ajunge în Finala Naţională, anunță news.ro.

Selecţia celor 5 creaţii muzicale va fi realizată de către o comisie de specialitate, ai cărei membri acoperă o plajă largă de domenii şi specializări (compozitori, textieri, muzicologi, realizatori/producători de divertisment radio şi/sau televiziune, regizori muzicali radio şi/sau de televiziune), ţinând cont de următorii parametri: forma muzicală a piesei, aranjament orchestral, originalitate, diversitate stilistică şi mesaj.

(Citește și: MIHAI TRĂISTARIU, DESPRE ESTER PEONY ȘI PRESTAȚIA EI LA EUROVISION 2019: ”A CÂNTAT FĂRĂ…”)

Pe 1 martie, Finala Naţională va aduce în prim plan publicul, ca factor decizional principal în selectarea piesei şi a abordării creative a momentului artistic ce va reprezenta România la Rotterdam.

Finala Naţională se va constitui într-un amplu spectacol în care Juriul Naţional şi publicul, în proporţie egală de 50%, vor vota fiecare dintre momentele artistice propuse în vederea selectării celei mai bune reprezentări a României la ESC 2020. În caz de egalitate, publicul este cel care are ultimul cuvânt, voturile sale fiind cele decisive.

Echipa Eurovision România 2020 o are ca şefă de delegaţie (HoD) pe Liana Stanciu, Elena Ştirbescu fiind manager de proiect, Smaranda Vornicu – Shalit  – manager relaţia cu presa (HoP), iar Dan Manoliu director artistic.

Statisticile arată că, în ultimii 15 ani, aproape fiecare ediţie a acestei competiţii a avut în top 3 al etapei internaţionale cel puţin o piesă selectată printr-o astfel de metodă de către televiziunile naţionale.

Eurovision Song Contest va avea loc în luna mai, la Rotterdam.