Tulpina indiană, descoperită în România. Focar în rândul mai multor muncitori

Publicat: 29/04/2021 | 14:00

Ministerul Sănătății confirmă existenţa unui focar de COVID în rândul unor muncitori străini care lucrează în județul Brașov. Bărbații au fost confirmați pozitiv cu tulpina indiană.

Autorităţile sanitare au confirmat prezenţa tulpinii B.1.617.2 la cinci muncitori în construcţii din India, aflaţi în Colonia Bod, jud. Brașov. Aceștia au fost izolați în locuințe individuale pentru a nu exista vreun risc de transmitere. Ceilalți trei au avut un rezultat negativ.

„Este vorba de un grup de muncitori din India. Au venit pe 13 aprilie în România, au parcurs toate etapele de control, deci au intrat cu teste negative, au făcut examenele de medicina muncii, nu au prezentat simptome. Una dintre persoane a vrut să se întoarcă în țară pentru o problemă personală și s-a făcut testul. S-a identificat virusul prezent.

Având în vedere țara de origine, a fost solicitată secvențierea la un laborator din Sfântul Gheorghe, care a ridicat suspiciunea de tulpina indiană. A fost înștiințat și INSP. Toate contactele au fost testate și izolate. Din cele 8 persoane, 5 sunt pozitive și sunt izolate în locuințe individuale pentru a nu exista risc de transmitere. Au avut lucrări care nu au implicat interacțiunea cu alte persoane”, a declarat la Digi24 Andreea Neculău, director DSP Brașov.

Tulpina indiană a suferit, până acum, două mutații. Noua variantă, însă, este mult mai agresivă și contagioasă.  Noua variantă a virususlui ucigaș a fost semnalată și în ţări europene precum Belgia, Elveţia, Grecia sau Italia.

Tulpina indiană de Covid-19 a fost depistată până acum în cel puțin 17 țări, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății. Tulpina indiană este mult mai agresivă și mult mai contagioasă, precizează Valeriu Gheorghiță. Potrivit acestuia, mutațiile fac ca virusul să fie mai rezistent în fața vaccinurilor anti-COVID.