Tulpina din Brazilia a provocat reinfectarea mai multor persoane vindecate

Publicat: 02/03/2021 | 12:28

Tulpina din Brazilia a provocat reinfectarea mai multor persoane vindecate. P.1. este extremd e contagioasă, spun cercetătorii.

P.1 se răspândește acum în restul Braziliei și a fost depistat și în alte 24 de țări. Cercetările privind tulpina braziliană au fost mai lente, deși a fost identificată la sfârșitul lunii decembrie. Acum, trei studii arată o răspândire uluitoare a tulpinii P.1 a în orașul amazonian Manaus.

Cercetătorii consideră că tulpina braziliană a apărut în acest oraș și apoi a alimentat o creștere record a cazurilor de Covid-19. Studiile au descoperit că P.1. a ajuns să domine orașul, parțial din cauza faptului că este extrem de contagioasă.

Cu toate acestea, tulpina braziliană are și capacitatea de a infecta unii oameni care aveau deja imunitatea formată. De asemenea, experimentele de laborator sugerează că P.1 ar putea slăbi protecția vaccinului chinezesc utilizat acum în Brazilia.

Noile studii nu au fost încă publicate în revistele de specialitate. Specialiștii spun că abia încep să înțeleagă comportamentul tulpinii braziliene, prin prisma comportamentului său la nivel local.

„Descoperirile se aplică pentru Manaus, dar nu știu dacă se aplică și în alte locuri”, a spus Nuno Faria, virusolog la Imperial College din Londra.