Traian Băsescu riscă o amendă colosală pentru discriminare și incitare la ură. Declarațiile șocante făcute de fostul președinte

Publicat: 03/05/2020 | 13:27

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a primit o sesizare la CNCD (Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării) şi CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului) din partea Centrului de Resurse Juridice, Centrului de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului – ACTEDO şi Asociaţia MozaiQ LGBT, în urma unor declarații distriminatorii la adresa etiniei rome.

Potrivit celor trei organizaţii, afirmaţiile „discriminatorii şi incitatoare la ură” au fost făcute vineri seară, într-o emisiune de televiziune, relatează Mediafax. Amenda pe are o riscă fostul preşedinte este de până la 100.000 de lei.

De unde au pornit comentariile

După ce în urmă cu doar câteva zile și reşedintele Iohannis a fost reclamat la CNCD după ce a folosit sintagma „PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor”, şi a adresat o urare în maghiară PSD şi lui Marcel Ciolacu.

„Jó napot kívánok, PSD! […] Jó napot, Ciolacu!”, a spus Klaus Iohannis în maghiară, ceea ce în traducere, înseamnă: „Să aveţi o zi frumoasă, PSD! […] O după-amiază frumoasă, Ciolacu!”.

Fostul președinte este recidivist

Organizațiile amintite mai sus solicită CNCD să îşi exercite mandatul cu privire la declaraţiile discriminatorii şi incitatoare la ură ale lui Traian Băsescu exprimate ieri, 1 mai 2020, la adresa minorităţii rome.

Concret, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus, cu referire la restricţiile impuse pe perioada pandemiei, încălcarea acestora şi posibilul termen de 15 mai de încetare a stării de urgenţă, dl Traian Băsescu a avut un discurs lung de diferenţiere a cetăţenilor români de etnie romă de etnicii neromi, printr-o serie de afirmaţii naţionaliste şi rasiste, începând cu folosirea termenului de ţigan în locul celui de rom şi marcând, din nou, un discurs ignorant şi populist prin care statul român îşi neagă cetăţenii de etnie romă:

„Uite, cred că şi aici, s-a dovedit o dată în plus că bunătatea şi toleranţa românilor până la urmă ajung să le aducă prejudicii. Pentru că, în mod artificial, i-am numit romi prin 1991 (…). Acuma tot ce vedeţi aici să ştiţi că se petrece şi în străinătate, iar acolo se vorbeşte despre români.

Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român. Este timpul să o spunem şi, până la urmă, să renunţăm şi la această fantasmagorică denumire de romi. Ei sunt ţigani. Asta este etnia despre care vorbim. Şi aşa trebuie să o numim”.

Și asta nu a fost totul

Mai mult, într-o încercare de a își susține punctul de vedere, a „comis-o” din nou. „Pe de altă parte, este bine să ştim un lucru. Nu toţi ţiganii sunt de această categorie. Spre exemplu, ai ţiganii căldărari, ăia-s cu meserie, sunt ţiganii cu pălării, care sunt respectabili, nu fură, muncesc, îşi ţin familiile, au creat sate ale lor, în care trăiesc la fel ca românii, sunt absolut respectabili.

Dar este şi această categorie, care, în general, provine din rândul ţiganilor nomazi, care nu este capabilă ea însăşi de integrare, care a rămas tot cu staborul să se judece sau să-şi tranşeze lucrurile între ei, şi nu prin judecători şi procurori, şi care acum s-a retras acasă, pentru că s-a introdus izolarea asta si în toată Europa.”

Reprezentanții minorităților, îngrijorați

Mai mult, cele trei organizații se declara îngrijorate că Traian Băsescu pentru că discursul de ură a fost folosit pentru a justifica şi incita la folosirea forţei din partea autorităţilor împotriva romilor:

„Or, grupările de tigani trebuie să înţeleagă că nu pot fi toleraţi cu modul lor de viata. (…) România trebuie să rămână o ţară in care institutiile statului controlează tot teritoriul. Or ei, oricât ar ameninţa, trebuie să înţeleagă că nu va face nici Poliţia, nici Jandameria un pas înapoi si dacă vreodată va fi nevoie, nici Armata”. 

Politicianul consideră şi afirmă că, şi în acest caz, autorităţile române ar fi blânde din perspectiva nivelului de forţă folosit împotriva romilor: „Dacă ar mai fi in Europa, ar fi pe străzi numai ei cu carabinierii, cu poliţiştii, cu jandarmii, şi nu le-ar place, că le-ar aplica un tratament mai rău decât cel pe care-l primesc de la jandarmii noştri”. 

Într-un stat care nu şi-a asumat decât parţial şi discursiv o istorie de rasism împotriva romilor în România (precum robia şi Holocaustul romilor), un stat care nu gândeşte şi nu îşi asumă măsuri reparatorii şi adecvate pentru grupuri vulnerabile şi discriminate, pentru romi, nici măcar în situaţii exceptionale precum pandemia COVID-19, este absolut obligatoriu ca niciun discurs public care blamează şi încearcă să justifice un tratament discriminatoriu, abuziv şi violent împotriva unei comunităţi să nu rămână nesancţionat.

Este cazul ca dl Băsescu să ştie că a recidivat, pentru a treia oara, şi că statul român se dezice de astfel de discursuri la adresa cetăţenilor săi”, se transmite în comstiunicat.