Tragedie imensă în lumea artistică românească. A murit tenorul Corneliu Murgu

Publicat: 27/04/2021 | 17:31

Corneliu Murgu, marele tenor și fostul director al Operei din Timișoara, a murit pe 27 aprilie, chiar în ziua când împlinea 74 de ani de la primul spectacol.

Artistul, care a condus Opera din Timișoara timp de 19 a fost internat la Spitalul Clinic Județean din Timișoara și nu a fost depistat cu Covid-19, scrie Agerpres.

Sursa menționată mai sus nu a precizat în și care este cauza marelui artist, decedat la 73 de ani.

Apreciat pentru activitatea sa artistică extraordinar de bogată, a fost decorat cu Ordinul Serviciului Credincios, în rang de “Cavaler” de către preşedintele României. În anul 2001 i s-a acordat titlul de “Cetăţean de Onoare” al municipiului Timişoara.

„Aceste repere, alături de eleganţa sa aristocratică caracterizează o personalitate şi un om deosebit despre care nu putem vorbi decât la timpul prezent, Maestrul Corneliu Murgu va fi mereu alături de noi, ocupând un binemeritat loc în istoria acestui teatru pe care l-a iubit atât de mult.

Îi vom păstra cu toţii o caldă şi neştearsă amintire. Condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată în comunicatul ONRT.

O carieră impresionantă

Cariera artistică a timişoreanului Corneliu Murgu a cunoscut o traiectorie spectaculoasă, răspândită pe cinci continente.

Şi-a continuat studiile de specialitate începute în ţară la una dintre cele mai înalte şcoli de canto – Conservatorul din Florenţa, perfecţionându-se cu Marcello del Monaco, fratele marelui tenor Mario del Monaco.

Rezultatul acestor instruiri de excepţie s-a concretizat prin obţinerea unor importante premii pentru interpretare vocală la Vercelli (1977) şi la Treviso (1978), dar mai ales prin contracte cu cele mai renumite opere italiene: Roma, “La Fenice”, “Terme di Caracalla”, “Giuseppe Verdi” din Trieste, Arena din Verona şi altele.

Calitatea vocală excepţională l-a recomandat pentru rolurile repertoriului spinto cum ar fi Andrea Chenier, Calaf, Cavaradossi, Samson, Turiddu, Radames, Luigi, Dick Johnson culminând cu Canio şi Otello.

După debutul în rolul Riccardo din “Bal mascat” de la Metropolitan din New York, Corneliu Murgu a fost invitat cu regularitate în SUA, evoluând pe scenele teatrelor lirice din Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver.

Fiind considerat unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi contemporani ai rolului Otello din opera omonimă a lui G. Verdi, Corneliu Murgu a primit Medalia Verdi d’Oro la Parma (Italia) în anul 1987.