Tradiții și superstiții de 1 martie, odată cu începerea ”babelor”! Ce nu trebuie să faci până pe 9 martie ca să ai noroc tot anul

Publicat: 27/02/2020 | 13:24

Primele zile ale lunii martie sunt cunoscute din tradiţia populară sub numele de „babe” şi sunt legate de o serie de tradiţii şi superstiţii vechi, transmise din generaţie în generaţie.

Ziua de 1 martie este asociată cu sărbătoarea mărţişorului şi cu primăvara calendaristică. Perioada 1-9 martie este dedicată „babelor” şi se spune încă din cele mai vechi timpuri că în această perioadă vremea este foarte schimbătoare, episoadele de iarnă împletindu-se cu cele de primăvară.

Tradiţii şi superstiţii legate de Babe şi 1 martie

De aici vine şi tradiţia alegerii babelor. Se spune că dacă în ziua „babei” tale vremea va fi frumoasă, vei avea un an plin de belşug şi bunăstare. Dacă va fi vreme urâtă, te aşteaptă un an greu, care te va pune serios la încercare. În ceea ce priveşte alegerea babelor, unii o aleg în funcţie de data naşterii, alţii aleg întâmplător o zi de la 1 la 9, iar alţii fac alegerea în funcţie de zodie.

În ceea ce priveşte 1 martie, prima „babă” şi prima zi de primăvară, există multe tradiţii şi obiceiuri specifice fiecărei zone. Oferirea mărţişorului doamnelor şi domnişoarelor este un obicei întâlnit pe tot teritoriul ţării, însă există datini diferite legate de cât timp trebuie păstrat acesta.

Ce nu este bine să faci de pe 1 până pe 9 martie

În vreme ce în unele zone se spune că acesta trebuie păstrat doar până pe 9 martie, în altele se spune că pentru a avea noroc, mărţişorul ar trebui purtat până de Florii. Prin nordul ţării se mai spune că acesta nu trebuie dat jos până când nu vezi un copac înflorit, iar prin părţile Moldovei mai există obiceiul de a purta mărţişor până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe.

Totodată, în ziua de 1 martie, tradiţia străbună spune că nu este bine să se facă curăţenie în gospodărie sau să se dea cu mătura, pentru că se crede că primăvara va fi dată afară şi se va face loc pentru gerul Babei Dochia. În schimb, gospodinele pot face mâncare în această zi.

Se mai spune şi că este bine să bei vin roşu, pentru a avea parte de un an plin de noroc şi prosperitate. De asemenea, până pe 9 martie nu este bine să te cerţi cu nimeni, pentru că altfel ai putea avea parte de certuri şi necazuri până la toamnă.