Tradiții și obiceiuri de mărțișor. Ce trebuie să faci, de fapt, în prima zi din martie

Publicat: 29/02/2020 | 17:35

Ziua de 1 martie este asociată cu mărţişorul, un simbol popular al venirii primăverii şi al renaşterii naturii. Prima zi de primăvară este marcată de mai multe tradiţii, obiceiuri şi superstiţii.

Mărţişorul, cel mai important simbol al zilei de 1 martie

Primele mărţişoare erau reprezentate de o monedă din aur sau argint, prinsă cu o sfoară făcută din două fire răsucite, unul de culoare roşie şi altul de culoare albă. Fetele îl purtau la gât timp de 12 zile, apoi îl prindeau în păr, acolo unde îl lăsau până când vedeau primul pom înflorit. Când îl vedeau, legau mărtişorul de una din crengile lui, pentru a avea un an cât mai îmbelşugat.

În prezent, mărţişorul a căpătat mai multe forme, mai mult sau mai puţin inspirate, dar constanta a rămas firul alb-roşu. Semnificaţia acestuia: roşul este considerat culoarea primăverii, albul este considerat culoarea iernii, iar combinaţia celor două duce cu gândul la primele zile ale lunii (numite şi Babele din Martie) în care cele două anotimpuri se îmbină.

Tradiţii şi obiceiuri de 1 martie

Ziua de 1 martie este una bogată în tradiţii, obiceiuri şi credinţe populare. În această zi, bărbaţii oferă femeilor buchete de ghiocei şi mărţişoare. Durata de purtare a mărţişorului diferă de la o zonă la alta, dar se spune că nu trebuie să îl arunci, ci să îl prinzi de un pom înflorit sau de un trandafir îmbobocit. Doar aşa vei avea parte de noroc şi prosperitate în anul în curs.

În prima zi de primăvară, nu este bine ca femeile să dea cu mătura sau să facă curat în gospodărie. O superstiţie populară spune că dacă vor face asta, vor alunga primăvara şi vor face loc gerului Babei Dochia. În schimb, gospodinelor le este permis să gătească.

Tot în această zi, este bine să bei vin roşu ca să ai un an plin de belşug şi noroc. Nu este bine să te cerţi cu nimeni, pentru că altfel există riscul să fii prins în dispute şi scandaluri până la toamnă.

Totodată, nu uita să îţi alegi baba! Ţine minte că tradiţia spune că aşa cum va fi baba ta, aşa va fi tot anul tău. Prin urmare, dacă vremea va fi frumoasă în ziua babei tale, te aşteaptă un an bun, plin de realizări. Dacă vremea va fi rea, aşteaptă-te la un an greu, în care vei fi supus la încercări.