Toți românii trebuie să știe asta! Cum îți dai seama dacă ai luat coronavirus și ce trebuie să faci imediat

Publicat: 25/02/2020 | 07:44

Febra, tusea, durerea în gât sau nasul care curge sunt semnale ale unei răceli banale sau, dimpotrivă, ale unei infecții bacteriene. Noul coronavirus face ravagii în multe regiuni, iar oamenii sunt din ce în ce mai înspăimântați la gândul că ar putea fi infectați. 

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel că trebuie  săevitați atingerea acestor zone ale corpului dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus, răspândindu-se in tot corpul . Simptomele noului coronavirus sunt similare cu ale unei răceli și pot include:

 • febră
 • tuse seacă
 • dificultate în respirație
 • dureri musculare
 • oboseală

Dar există și semnale care pot fi diferite și nu se integrează într-un ”tipar”.

 • durere de cap
 • acumulare de mucus în gât
 • eliminare de sânge prin tuse, provocată de o hemoragie a căilor respiratorii.

Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă intre 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China – sau zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile – sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China – sau zonele în carantină din Europa – de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la numărul de urgență 112 pentru a primi informațiile necesare. Ministerul Sănătății recomandă să purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, să folosiți șervețele de unică folosință și să spalați bine mâinile.

 1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
 2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
 3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
 4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
 5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
 6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
 7. Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
 8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
 9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
 10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.