Toți românii trebuie să știe asta! A apărut o nouă declarație pe proprie răspundere – cine trebuie să o completeze

Publicat: 31/07/2020 | 17:34

MAE a făcut un anunț de ultim moment care îi vizează pe toți românii care vor să călătorească într-o țară europeană. Aceștia vor trebui să completeze un formular care este, de fapt, un alt model de declarație pe propria răspundere. 

Românii care vor să viziteze o țară europeană vor trebui să îndeplinească o nouă obligație, începând cu 1 august.

MAE a anunțat că este vorba despre un formular pe care românii trebuie să-l completeze și care echivalează, practic, cu o declarație pe propria răspundere. Mai exact, potrivit informațiilor oficiale MAE, toți oamenii care intră în Regatul Belgiei în scop turistic vor avea această obligație, începând cu 1 august, de a completa anterior intrării pe teritoriul belgian formularul online – Passenger Locator Form.

”Astfel, începând cu data de 1 august, toate persoanele care intră în Regatul Belgiei în scop turistic vor fi obligate să completeze anterior intrării pe teritoriul Belgiei formularul online, Passenger Locator Form, care poate fi accesat la https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form”, arată MAE într-un comunicat.

De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Belgia să consulte informaţiile publicate pe site-ul autorităţilor belgiene – https://diplomatie.belgium.be/en.

Restricții pentru românii care vor să intre în Cipru

MAE a făcut zilele trecute un anunț și se pare că românii nu vor putea călători în scop turistic în Cipru, iar în cazul în care călătoresc în alte scopuri, perioada de izolare de 14 zile va fi obligatorie.

Conform autorităților din Cipru, România a fost introdusă pe lista statelor din categoria C, astfel pentru cetățenii români sunt restricționate călătoriile în scopuri turistice iar carantina de 14 zile este obligatorie.

MAE a făcut un nou anunț, se pare că românii nu vor putea călători în scop turistic în Cipru, iar în cazul în care călătoresc în alte scopuri, perioada de izolare de 14 zile va fi obligatorie.

Conform autorităților din Cipru, România a fost introdusă pe lista statelor din categoria C, astfel pentru cetățenii români sunt restricționate călătoriile în scopuri turistice iar carantina de 14 zile este obligatorie.

„România a fost inclusă pe lista statelor din categoria C, alături de Luxemburg, Muntenegru, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Serbia şi Suedia”, anunţă MAE.

Conform noilor măsuri, accesul pe teritoriul Republicii Cipru este permis cetăţenilor care vin din statele incluse în categoria C, după cum urmează:

  1. cetăţenii ciprioţi şi cetăţenii străini cu rezidenţă legală în Cipru pot intra cu condiţia prezentării documentelor care atestă rezidenţa, a autorizaţiei de călătorie obţinute prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy cu 24 de ore înaintea deplasării şi testului molecular RT-PCR negativ pentru infecţia cu COVID-19. Testul poate fi efectuat fie în România, într-un laborator acreditat, fie în aeroport, la sosire.”alte categorii de persoane (posesori de paşapoarte diplomatice aflaţi în misiune, oameni de afaceri sau de ştiinţă care trebuie să călătorească din motive profesionale, sportivi care au contracte încheiate la cluburi din Cipru, specialişti cu contracte de muncă, cazuri umanitare etc.) pot intra doar cu condiţia obţinerii unui permis special eliberat de Ministerul de Interne cipriot. Cererile, însoţite de documente doveditoare, vor fi transmise prin intermediul poştei electronice la e-mail-ul: covid19@crmd.moi.gov.cy.
  2. Pe lângă permisul special, la intrarea pe teritoriul Republicii Cipru trebuie prezentată autorizaţia de călătorie obţinută prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy cu 24 de ore înaintea deplasării şi un test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu COVID-19. Pentru cei cu permise speciale, testul poate fi efectuat doar în România cu maximum 72 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Republicii Cipru şi atestat printr-un certificat redactat în limba engleză.”