Țigările mentolate au dispărut definitiv de pe piață. De astăzi nu mai sunt comercializate în țările din Uniunea Europeană

Publicat: 15/06/2020 | 14:44

Țigările mentolate au dispărut oficial de pe piață. Uniunea Europeană a făcut anunțul în urmă cu aproximativ patru ani, atunci când a avertizat că în anul 2020 toate tipurile de țigarete cu mentol vor fi interzise. De astăzi, 15 iunie, comercializarea acestor acestor variante de țigări nu va mai avea loc în țările din Uniunea Europeană.

De astăzi a intrat în vigoare reglementarea Directivei Uniunii Europene, ce vizează produsele din tutun (Tobacco Products Directive – TPD). Inițial, această Directivă a vizat interdicția de a comercializa tutunul pentru rulat cu diferite arome și a intrat în vigoare în anul 2014. Referitor la țigările mentolate, interdicția se impune de la data de 15 iunie 2020 și se aplică la nivelul tuturor statelor membre UE. Mai précis, este interzisă comercializarea țigărilor mentolate sau cu capsulă cu mentol la toate punctele de vânzare, inclusiv la cele duty free.

CITEȘTE ȘI: Mihai Albu, din nou la cuțite cu Iulia Albu! Designerul a depus plângere penală împotriva fostei sale soții

Nu se mai găsesc în țările europene

Acest lucru înseamnă că pe piețele Uniunii Europene nu se vor mai găsi țigări mentolate, iar fumătorii care preferau această aromă vor fi nevoiți să găsească alternative sau să renunțe la fumat.

De ce au fost interzise

Interdicția face parte dintr-un plan care încearcă să reglementeze comercializarea tutunului. Totuși, e bine de știut că interdicția nu se aplică pentru dispozitivele care încălzesc tutunul, precum IQOS și Glo, și nici pentru țigările electronice, plasturii și gumele cu nicotină și tutunul de mestecat. În cazul acestor produse este permisă în continuare folosirea aromei de mentol.

CITEȘTE ȘI: Ce a pățit un profesor de la o școală din Târgu-Jiu, care a divulgat subiectele de la Evaluarea Națională

Țigările mentolate, prima opțiune a minorilor

Această interdicție se aplică doar pentru țigări și tutunul rulat, care nu vor mai putea folosi aroma de mentol. Inițiativa Uniunii Europene poate fi văzută ca o încercare de a încuraja renunțarea la fumat, dar și de a descuraja fumatul, mai ales că țigările mentolate reprezintă o variantă la care minorii apelează mai ușor.