Teste cu infectare voluntară pentru un vaccint anticoronavirus, pregătite în SUA

Publicat: 10/05/2020 | 09:24

Departamentul de Cercetări Medicale al Administraţiei SUA are în faza de pregătire proceduri pentru teste cu voluntari care să accepte infectarea cu COVID-19, transmite Financial Times.

Francis Collins, directorul Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH) din SUA, a solicitat grupului de lucru pentru vaccinuri să pună la punct un plan „privind consideraţii ştiinţifice şi practice pentru un model de tip testare umană în cazul Covid-19”. Grupul, din care fac parte specialişti de rang înalt în dezvoltarea vaccinurilor din universităţi şi industria de profil, se va reuni pe 11 mai pentru a discuta pe această temă”.

Potrivit informațiilor transmise în media, peste 14.000 de persoane s-au înscris deja într-un registru online pentru a participa la aceste teste.

”Aproximativ 100 de vaccinuri anti-Covid-19 sunt în curs de a fi dezvoltate în întreaga lume, multe fiind în fazele preliminare ale testelor clinice. Este improbabil să fie lipsă de voluntari – peste 14.000 de persoane s-au înscris deja într-un registru online administrat de grupul american provaccinare 1DaySooner”, mai scriu jurnaliștii Financial Times.

(CITEȘTE ȘI: RAED ARAFAT, DESPRE UN SCENARIU NEGRU ÎN CRIZA CORONAVIRUSULUI: ”VA FI GREU SĂ SEPARĂM SPITALELE COVID DE SPITALELE NON-COVID. TREBUIE SĂ SE ADAPTEZE…”)

”O serie de potenţiale probleme ştiinţifice”

Discuțiile pe marginea unui astfel de demers sunt aprinse, fiind vorba și despre o serie de ”potențiale probleme științifice, dar și de ordin etic.

„Studiile de tip testare umană reprezintă o modalitate de grăbire a dezvoltării unui vaccin pentru prevenirea bolii Covid-19. Întrucât aceste studii implică expunerea voluntarilor la virus, studiile generează o serie de potenţiale probleme ştiinţifice, privind fezabilitatea şi de ordin etic. FDA va colabora cu entităţile interesate să efectueze teste de tip provocare umană pentru a le ajuta să evalueze aceste probleme”, a transmis Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA), potrivit digi24.ro.

(VEZI ȘI AICI: PRIMARUL DIN MILANO, MESAJ DUR PENTRU CETĂȚENI, ÎN PLINĂ PANDEMIE DE COVID-19. „VĂ ÎNCHID!” CUM S-A AJUNS AICI)