Țara care a interzis cuvântul “coronavirus”. Cei care poartă mască sau discută despre COVID-19 riscă să fie arestați

Publicat: 01/04/2020 | 07:18

Turkmenistan este una dintre puținele țări din lume care nu a raportat, până în prezent, vreun caz cu COVID-19. De altfel, autoritățile au interzis reprezentanților mass-media să utilizeze cuvântul “coronavirus”, să relateze despre subiect și încearcă, prin orice metodă, să blocheze informațiile despre pandemie.

VEZI AICI: A FOST GĂSIT „PACIENTUL ZERO”. DE LA EL A PORNIT CORONAVIRUSUL. EL A INFECTAT, DE FAPT, PE TOATĂ LUMEA

În plus, broșurile de sănătate din unitățile de învățământ sau de la locurile de muncă au fost modificare, iar cuvântul “coronavirus” nu apare pe nicărieri. Totodată, oamenii care poartă măști de protecție și discută despre COVID-19 în locurile publice riscă să ajungă după gratii, străzile fiind pline de polițiști în civil.

Autorităţile din Turkmenistan şi-au confirmat reputaţia prin adoptarea unor măsuri extreme pentru eradicarea informaţiilor despre coronavirus. Dar negarea informaţiei nu doar că pune în pericol cetăţenii, dar şi întăreşte regimul autoritar impus de preşedintele Gurbanguly Berdimuhammedov. Cerem comunităţii internaţionale să reacţioneze şi să-i ceară socoteală pentru înălcarea drepturilor omului”, e mesjul transmis de Jeanne Cavelier, şefa Radio Europa Liberă pentru Europa de Est şi Asia centrală.

NOUĂ METODĂ de avertizare privind transmiterea coronavirusului. Ce au descoperit cercetătorii

Cetăţenii au acces doar la informaţii cenzurate despre coronavirus, iar oficial nu există cazuri de persoane infectate în toată ţara, asta în condiţiile în care unul dintre vecini este Iran, între primele țări grav afectate după China, potrivit mediafax.ro.

Preşedintele din Turkmenistan, cunoscut ca „Părintele protector”, a ordonat pe 13 martie ca toate spaţiile publice să fie dezinfectate cu o plantă tradiţională numita harmala, ca măsură de prevenţie.

NU RATA: ÎNCĂ UN SIMPTOM AL INFECTĂRII CU COVID-19. MĂRTURIA TERIBILĂ A UNUI CADRU MEDICAL: “PARCĂ AR FI DIAVOLUL ÎNSUȘI!”

Turkmenistan e una din cele mai închise ţări din lume, guvernul controlează mass media şi îi persecută pe cei care colaborează clandestin cu presa străină. Internetul este greu accesibil, de obicei doar în cafenele, în schimbul actelor de identitate, dar şi foarte cenzurat.

Cu o populaţie de 5,6 milioane de oameni, Turkmenistan e una din cele mai mici ţări din Asia. Ea şi-a câştigat independenţa în 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice, iar din 2007 este condusă de Gurbanguly Berdimuhamedov. Potrivit Human Rights Watch, Turkmenistan este “una din cele mai reprimate ţări din lume. Ţara este practic închisă pentru control independent, media şi libertăţile religioase sunt supuse unor restricţii draconice, iar activiştii şi apărătorii drepturilor omului simt constant represaliile guvernului”.