Ţăndărei, noul Suceava? Ritm alarmant de creştere a infectaţilor şi deceselor. Localnicii cer intervenţia Armatei

Publicat: 02/04/2020 | 10:48

După Suceava, Țăndărei ar putea deveni următorul focar de coronavirus din România. În ultimele zile, 20 de persoane au fost depistate pozitiv și tot mai multe merg la medic având simptome specifice. Se pare că până în momentul de față s-au înregistrat deja și șapte persoane decedate, chiar dacă statisticile vorbesc doar de cinci decese în tot județul Ialomița.

Focarul a izbucnit în comunitatea de romi din Țăndărei. Se pare că un număr mare de persoane ce s-au întors de peste hotare au ignorat regulile de izolare, pornind astfel o contaminare în masă , potrivit  Recorder.ro(CITEȘTE ȘI: ÎNCĂ DOI MORȚI DIN CAUZA COVID-19 ÎN ROMÂNIA. BILANȚUL A AJUNS LA 94 DE DECESE)

„În ultima perioadă, la Țăndărei s-au întors aproximativ 4-500 de persoane din străinătate. Cea mai mare parte au intrat în izolare la domiciliu, dar ei stau acolo, în cartier, și se mai duc la vecini, mai ies. Noi am încercat să-i monitorizăm, dar sunt mulți, ce să facem”, a declarat pentru Recorder.ro viceprimarul din Țăndărei, Lucian Achimaș.

Primul caz a fost semnalat în data de 26 martie, când un bărbat de 39 de ani din Țăndărei a ajuns la spital, cu tuse și febră mare. Acestuia i-au fost prelevate probe pentru testul de coronavirus și a fost trimis acasă, în izolare. Chiar dacă nu avea alte afecțiuni și nu era la o vârstă care să fie afectat grav de virus, a decedat până seara. Rezultatul testului a fost pozitiv.

„Totul a început cu o înmormântare de acum două săptămâni, în comunitatea de romi. Apoi au început să curgă cazurile. În tot județul sunt 28 confirmați pozitiv la momentul ăsta (1 aprilie, ora 10.00) prin analize făcute la Matei Balș. Dintre care 21 sunt din Țăndărei”, a spus un medic din județ, sub protecția anonimatului.

Numărul real de persoane contaminate

Până în acest moment, numărul de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus este de 28 în tot județul Ialomița, dintre care 21 de cazuri sunt doar în Țăndărei, însă se vehiculează că numărul real este mai mare, iar autoritățile refuză să comunice oficial toate cazurile de contaminare. (VEZI ȘI:  CINE ESTE PACIENTUL ZERO DIN SUCEAVA! MEDICII O ACUZĂ CĂ A INFECTAT SUTE DE OAMENI. CE SPUNE SOŢUL FEMEII CĂ S-A ÎNTÂMPLAT, DE FAPT)

Au murit șase persoane pe care eu le știu sigur, infectate cu noul coronavirus. A șaptea a murit astăzi (n.r. – ieri), un bărbat de 60 și ceva de ani. Toți au fost romi, toți din Țăndărei. Sunt foarte mulți contaminați. În spital au venit de vineri și până acum șapte sau opt persoane suspecte de coronavirus, pentru testare. Trei au fost deja confirmate. Vin cu temperatură, cu dureri de gât, cu tuse. Când ajung la noi, sunt internați pe secția Pediatrie transformată într-un fel de secție de preluat suspecți de coronavirus. Asistentele îmbracă un costum de dimineața până seara. Nu se pot duce nici la WC, că dacă-l dau jos, trebuie altul, și nu mai au de unde”, a declarat un cadru medical, sub protecția anonimatului.

S-a făcut apel la ajutorul Armatei

Din cauza faptului că mare parte din comunitate de romi refuză să respecte regulile de izolare și continuă să iasă din case s-a cerut ajutorul armatei pentru a menține lucrurile sub control.

„Am solicitat și ajutorul Armatei pentru că am avut o solicitare a doamnei primar de la Țăndărei și a primarilor din împrejurimi, care și-au exprimat îngrijorarea legată de nerespectarea izolării. Doamna primar din Țăndărei ne-a spus că cetățenii, după ce trece poliția pe stradă, ei iarăși ies. Nu ascultă, nu respectă, nu au înțeles ideea de autoizolare. Nu pot să pun polițist la fiecare persoană sau la fiecare curte. Plus că ei nu trec neapărat pe străzi, ci dintr-o curte în alta prin spatele caselor, și-au făcut căi de acces prin propriile curți. Poliția nu are posibilitatea să oprească acest tip de circulație. Ieri am făcut adresă către unitatea militară din Slobozia să facă parte din grupurile mixte de pază și vom avea mai multe filtre și puncte fixe la ieșirile din Țăndărei.”, a declarat prefectul din Ialomița, Tonița Manea, pentru Recorder.ro