Tânăra de 33 de ani, din Timișoara, a fost condamnată definitiv la închisoare pentru propagandă teroristă

Publicat: 07/01/2021 | 12:22

Tânăra de 33 de ani, din Timișoara, a fost condamnată definitiv la un an, cinci luni și zece zile de închisoare pentru propagandă teroristă.

Sentinţa de un an, cinci luni şi 10 zile închisoare cu executare vine de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care DIICOT Timișoara a trimis-o în judecată pe Livia Maria Băilă, potrivit pressalert.ro. Ea a fost găsită vinovată de comiterea a două infracțiuni din legea de prevenire și combatere a terorismului, după ce în mai 2020, a fost ridicată de anchetatori din locuința sa din Nădlac, pentru că devenise adeptă a Statului Islamic și s-a autoradicalizat.

În timpul discuțiilor purtate cu adepții Daesh, femeia, care și-a abandonat cei doi copii în urmă cu câțiva ani, și-a arătat disponibilitatea de a pleca în zonele de conflict. Cum în ultima perioada situația s-a complicat, s-au purtat discuții ca tânăra să-i sprijine pe teroriști dacă vor ajunge în România.

Femeia a început să fie „invizibilă” și să fie antrenată de la distanță – și-a șters profilul de Facebook, a început să acceseze pagini securizate unde erau materiale de propagandă, și-a creat în paralel și 20 de conturi false pe care le folosea pentru a comunica, iar la scurt timp le ștergea.

Când a fost adusă pentru audieri la sediul DIICOT Timișoara, aceasta a făcut și niște declarații:”Pe nedreptate m-au ridicat. De handicapați”. Întrebată dacă ea crede în ideile Statului Islamic, aceasta a susținut „nu este vorba despre asta. E vorba de o prostie de-a lor, nu de a mea. Trei telefoane mi-au stricat. Fără dovezi, fără nimica. Vreau să văd ce au găsit în casă, mitraliere prin pereți, bombe pe sub pat. Nu am ce să comentez. Eu nu am nicio idee despre asta. Ce are dacă înveți o limbă străină? Faci un lucru grav, eu nu cred asta. Vorbești engleză, vorbești italiană. Așa și mie – dacă îmi place limba arabă care e problema?”.