Statul român, pregătit să acorde sprijin autorităţilor din Croaţia. Mesajul transmis de Klaus Iohannis

Publicat: 29/12/2020 | 21:02

Statul român este pregătit să acorde sprijin autorităţilor din Croaţia, după ce țara a fost zguduită de un cutremur puternic.

În jurul orei 12:20, un cutremur puternic cu o magnitudine de 6,4 a lovit Croația. Epicentrul seismului a fost localizat în Petrinja, dar a fost resimțit în toată Croația.  Cutremurul a avut loc la doar 46 de kilometrii de Zagreb. Localnicii sunt îngroziți de ceea ce au trăit și spun că și-au văzut locuințele cum se mișcau.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, pe Twitter, că România este pregătită să acorde ajutorul necesar Croației: „România este solidară Croației, ca urmare a cutremurelor care au lovit puternic țara. Gândurile noastre sunt la poporul croat și le dorim o recuperare rapidă celor afectați. I-am transmis lui Andrey Plenkovic că suntem pregătiți să oferim sprijinul necesar”.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a transmis de asemenea un mesaj.

”În data de 29 decembrie 2020, în urma luării la cunoştinţă a nefericitului eveniment produs în Croaţia, ţară afectată astăzi de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, autorităţile române şi-au arătat disponibilitatea de a interveni şi a acorda sprijin autorităţilor croate.

Dat fiind faptul că situaţia se află sub permanentă monitorizare a autorităţilor române, cu informarea prealabilă a premierului României, domnul Florin Cîţu, şi a ministrului Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat deja Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă ca echipele de Căutare-Salvare RO-USAR să fie pregătite pentru a interveni şi, totodată, să sprijine autorităţile croate în funcţie de nevoile solicitate de aceştia, în baza solicitării de asistenţă internaţională”, precizează DSU.