Starea de urgență în Letonia, prelungită până pe 7 februarie

Publicat: 31/12/2020 | 10:24

 

Guvernul Letoniei a decis ieri, pe 30 decembrie, să prelungească starea de urgență până pe 7 februarie.  

Autoritățile au decis să instituie cea de-a doua stare de urgență de la începutul pandemiei pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Inițial, se vehicula că noua stare de urgență va fi în vigoare până pe data de 11 ianuarie, însă a fost extinsă până pe 7 februarie, dacă situația epidemiologică nu va fi una pozitivă.

„Infecțiile cu SARS-CoV2 continuă să crească în Letonia, iar numărul persoanelor care prezintă simptomele specifice bolii a depășit 1000.  Pentru a limita răspândirea coronavirusului, starea de urgență a fost extinsă până pe 7 februarie 2021″, arată un comunicat al guvernului, potrivit eng.lsm.lv

VEZI ȘI: ” AVERTISMENTUL MEDICULUI CRISTIAN OANCEA: CÂND VA LOVI VALUL AL TREILEA DE COVID-19 ” 

Regulile pe care trebuie să le respecte pe perioada stării de urgență

Pe timpul perioadei de urgență oamenii sunt rugați să respecte distanțarea socială și să poarte masca de protecție în mijloacele de transport în comun și în toate spațiile inchise, excepție făcând casele lor. Maștile de protecție sunt obligatorii la locurile de muncă și oamenii sunt sfătuiți să le poarte chiar și în locațiile în care nu sunt obligatorii.  Restricțiile sunt impuse și în domeniul vânzărilor pentru a reduce aglomerația din magazine și piețe, dar și de a reduce posibilitatea transmiterii virusului. Restricțiile nu sunt aplicabile vânzărilor online.

Numărul pasagerilor din mijloacele de transport în comun nu trebuie să depășească 50% din capacitatea autohevicului. Toate instituțiile culturale precum expozițiile, librăriile, târgurie și muzeele și-au închis ușile pentru vizitatori. De asemenea, toate saloanele de înfrumusețare au fost închise.  Oamenii sunt încurajați să lucreze cât mai mult de acasă, iar angajatorilor li se cere să asigure această variantă atât pentru serviciile din domeniul public, cât și pentru cele din sectorul privat

În plus, Guvernul a confirmat că vor fi restricțiile pentru perioada Revelionului, menită se prevină întrunirile și petrecerile. Aceste resctriții au intrat în vigoare de pe data de 30 decembrie, ora 22:00. Începând cu data de 30 decembrie și până pe 4 ianuarie, iar apoi de pe 8 ianuarie până pe 10 ianuarie de la ora 22:00 pana la ora 5, trebuie să respecte obligația de a nu părăsi domiciliul.

CITEȘTE ȘI: ” MODALITĂȚILE PRIN CARE TE POȚI ÎNSCRIE PENTRU VACCINUL ANTI-COVID