Starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a. Când s-a întânit ultima dată cu premierul Boris Johnson, depistat pozitiv cu COVID-19

Publicat: 27/03/2020 | 17:41

Purtătorul de cuvânt de la Buckingham Palace a declarat vineri că starea de sănătate a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii este una foarte bună. Ea se întânise ultima dată cu prim-ministrul Boris Johnson, testat pozitiv cu noul coronavirus, pe 11 martie.

Presa din Marea Britanie a anunțat în cursul zilei de vineri că Boris Johnson a fost infectat cu noul coronavirus, scrie Agerpres.

„Regina s-a întâlnit ultima dată cu prim-ministrul în data de 11 martie şi respectă toate recomandările medicale referitoare la starea ei de sănătate”, a precizat acelaşi purtător de cuvânt de la Buckingham Palace.

Boris Johnson, despărțit de logodnica sa însărcinată

Conform Press Association, logodnica însărcinată a prim-ministrului britanic, Carrie Symonds, face parte din grupul persoanelor vulnerabile îndemnate să evite contactul cu pacienţi care prezintă simptome de COVID-19.

Carrie Symonds, al cărei bebeluş urmează să se nască în vara acestui an, a fost sfătuită de asemenea să ia în serios recomandările de distanţare socială.

Deşi femeile însărcinate nu par să contracteze mai des noul coronavirus decât populaţia generală, sarcina în sine modifică sistemul imunitar al viitoarelor mame şi reacţiile organismului la infecţiile virale.

Femeile însărcinate, în pericol

Conform specialiştilor britanici, deşi riscurile rămân mici în mare măsură, profesioniştii din domeniul sănătăţii ar trebui să fie atenţi la simptomele mai severe de COVID-19 în rândul femeilor însărcinate şi testate pozitiv, precum pneumonie şi dificultăţi respiratorii.

Colegiul Regal de Obstetricieni şi Ginecologi (RCOG) afirmă că opinia generală a experţilor este în prezent aceea că bebeluşii încă nenăscuţi prezintă riscuri mici de a fi expuşi la COVID-19 pe durata sarcinii.

Totodată, în prezent nu există suficient de multe date medicale care să sugereze un risc crescut de avort pentru femeile însărcinate diagnosticate cu COVID-19.

RCOG a reiterat recomandările Guvernului de la Londra, potrivit cărora femeile însărcinate „ar trebui să fie extrem de atente la evitarea contactului cu persoane cunoscute care au COVID-19 sau cu acelea care prezintă posibile simptome”.