Stare de urgență în România. Marcel Vela, ministrul de Interne: “Situația este sub control!”

Publicat: 15/03/2020 | 14:19

România va intra, de luni, în stare de urgență, potrivit anunțului făcut, sâmbătă, de președintele Klaus Iohannis. Această decizie vine în contextul pandemiei de coronavirus, iar România nu este primul stat care trece la o astfel de etapă.

Pe marginea acestui subiect, Marcel Vela, ministrul de Interne, a declarat: „Instituirea stării de urgenţă implică pentru toţi schimbarea modului de viaţă. Starea de urgenţă ne va permite să luăm cele mai bune măsuri pentru prevenirea şi gestionarea coronavirusului. E nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dumneavoastră.

Vă rog să evitaţi deplasările care nu sunt absolut necesare. Nu contribuiţi la propagarea mesajelor de panică, scrise de oameni inconştienţi sau care au interese obscure, poate chiar economice. Situaţia este sub control„.

(VEZI AICI: CE MEDICAMENT NU TREBUIE SĂ IEI ÎN CAZ DE CORONAVIRUS!)

Ce reprezintă starea de urgență

Conform OUG nr.1/1999 referitoare la starea de asediu şi starea de urgenţă, acestea privesc situaţii de criză ce impun măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi securităţii naţionale, a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.

(VEZI AICI: CE ÎNSEAMNĂ PENTRU ROMÂNIA STAREA DE URGENȚĂ. MARE ATENȚIE)

Starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie în următoarele situaţii:

a) existenţa unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională ori funcţionarea democraţiei constituţionale;

b) iminenţa producerii ori producerea unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.”

Starea de urgenţă se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile.