Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” permite vizitele la pacienții infectați cu COVID-19 din secția ATI

Publicat: 07/04/2021 | 14:20

Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” este singura unitate spitalicească din țară care permite vizitele la pacienții infectați cu COVID-19 din secția ATI.

Pacienții internați în secția ATI pot fi vizitați de rude, însă acestea trebuie să respecte niște reguli stricte. Membrii familiilor pacienților trebuie să fie echipați corespunzător și să-și asume riscul de infectare cu coronavirus. Vizitele sunt permise doar pentru rudele de gradul I și doar o singură persoană poate merge la pacient, pentru zece minute.

”Am decis că este bine și putem să aprobăm aceste vizite pentru pacienții aflați în stare gravă. Este foarte important ca acești pacienți să aibă suportul celor dragi. Am încercat să suplinim prin prezența medicilor și psihologilor, dar nu este întotdeauna de ajuns. Este foarte important ca cel aflat în stare gravă, în stare critică, să simtă că are suportul celor dragi”, a declarat managerul spitalului, Alexandru Calancea, pentru monitorulsv.ro.

Ruda de gradul I a pacientului trebuie să facă o cerere în acest sens către directorul medical și trebuie să semneze un formular, prin care își asumă potențialul risc de infectare.

”Ruda respectivă lasă un număr de telefon pe cerere, apoi noi luăm legătura cu ea și stabilim a doua zi o oră, de comun acord, pentru vizită. Când vine, merge cineva de la noi să o instruiască și să o îmbrace în echipament specific Covid. Timpul petrecut la pacient este de 10 minute, apoi o însoțim pe circuitul de ieșire și îi arătăm cum să se dezbrace. Avem vizitatori tot timpul, unul, doi, trei pe zi.

Pe pacienți îi ajută. Plus că foarte mulți nu au încredere în ce facem noi aici. Așa, când vin, le arătăm că este permanent o asistentă în fiecare salon, noi suntem aici tot timpul, este infirmieră și atunci înțeleg și ei situația”, a spus și coordonatorul secției ATI din spital, dr. Dănuț Barbunc.

La un an de la începutul pandemiei, Suceava are cea mai mică rată de infectare din țară. Incidența cazurilor de COVID-19 la nivelul județului Suceava se menține la 0.92 la mie, a informat miercuri, 7 aprilie, Prefectura Suceava.