Speranțe pentru marii arși din România. Ministerul Sănătății anunță că va asigura costurile cu tratamentul de recuperare medicală în străinătate

Publicat: 29/04/2021 | 20:51

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, că un nou ordin de ministru care îi vizează pe marii arși și aparițănării lor. Concret, instituția va asigura costurile cu tratamentul de recuperare medicală în străinătate pentru pacienții în stare gravă.

Prevederile apar în ordinul de modificare și completare a Ordinului ministrului Sănătății nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, care a fost semnat joi, 29 aprilie a.c., de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

„Conform noilor prevederi, Ministerul Sănătății asigură costurile pentru tratamentul de recuperare medico-chirurgicală specific pacienților cu arsuri grave, precum și pentru dispozitivele medicale necesare procesului de recuperare medicală (…) până la încheierea perioadei de recuperare și evoluție a procesului cicatriceal, conform aprecierii medicului specialist și a comisiei teritoriale de specialitate.

Totodată, ministerul asigură și costurile controalelor medicale periodice pentru pacienții care au beneficiat de finanțarea tratamentelor din bugetul Ministerului Sănătății.

Gratuit și pentru însoțitorii marilor arși

De asemenea, potrivit noilor prevederi, în cazuri excepţionale impuse de natura şi gravitatea bolii, pentru pacienții adulți cu afecțiuni foarte grave, care sunt dependenți de prezența unui însoțitor, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca aceștia să se deplaseze în străinătate cu însoţitor, iar suma necesară pentru cazare și transport pentru persoana însoțitoare va fi asigurată din bugetul Ministerului Sănătății, aprobat anual și trimestrial cu această destinație.

Pentru pacienții cu vârstă cuprinsă între 0 și 18 ani, prezența unui însoțitor este obligatorie. Anterior, aceste costuri erau suportate de însoțitor, cu excepţia cazurilor în care bolnavul avea vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani”, transmite sursa citată.

Declarațiile ministrului Ioana Mihăilă

„Pacienții cu arsuri severe, care au fost transferați în stare critică în străinătate, necesită ulterior tratamente de recuperare medicală, precum și dispozitive medicale absolut necesare procesului de recuperare.

Prin aceste modificări, am introdus această categorie de pacienți în ordin și putem astfel să le asigurăm costurile pentru aceste tratamente și pentru echipamentele necesare, precum îmbrăcăminte compresivă, măști de silicon, folii și geluri de silicon, care până acum nu puteau fi decontate de Ministerul Sănătății”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Ordinul ministrului Sănătății nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.