Spania, sub cod roșu de ninsori abundente, după ce temperaturile au ajuns până la – 36 de grade Celsius! Este cea mai mică temperatură din istoria măsurătorilor meteo | VIDEO

Publicat: 08/01/2021 | 21:53

Mai multe zone din Spania se află sub o avertizare cod roșu de ninsori abundente, după ce temperaturile au ajuns până la – 36 de grade Celsius! Aceasta este cea mai mică temperatură din istoria măsurătorilor meteo, potrivit specialiștilo. De asemenea, în Madrid, autoritățile au luat mai multe măsuri după ce angajații Serviciului Național de Meteorologie au anunțat că va ninge cum nu s-a mai întâmplat de 41 de ani.

Spania se află sub cod roșu de ninsori puternice

Ninsorile puternice s-au petrecut în centrul și nordul Spaniei, unde temperaturile au ajuns până la minus 36 de grade Celsius. Valoarea înregistrată a fost cu patru grade Celsius mai scăzută decât precedentul record, ce data din anul 1956, când o temperatură de minus 32 de grade Celsius a fost măsurată în Estany-Gento, în provincia Lleida din nord-estul Spaniei.

Regiunea Madrid, dar și provinciile Guadalajara, Cuenca, Albacete și Toledo se află în prezent sub cod roșu de ninsori, care este cel mai înalt dintre cele trei niveluri. Meteorologii spanioli au precizat că stratul de zăpadă va ajunge până la 20 de centimetri în 24 de ore. Aceasta este o situație extrem de neobișnuită, pentru că niciuna dintre zonele menționate nu a fost pusă vreodată sub o asemenea atenționare pentru zăpadă de când a fost introdus în 2007 un sistem de avertizare meteo numit Meteoalerta.

Mai multe drumuri din centrul Spaniei au fost închise în urma ninsorilor abundente, iar pe cele rămase deschise, șoferii au circulat în condiții dificile. Meteorologii au avertizat că vârful furtunii este așteptat în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar în regiunea Madrid ninsoarea va fi una istorică; acolo, s-ar putea depune un strat de zăpadă de 20 de centimetri.

Autoritățile s-au mobilizat pentru furtuna de zăpada, iar locuitorii au fost sfătuiți să evite deplasările.

Sursa foto: Lady C.A. and Lady Bug