Sondaj IRES: Oamenii și instituțiile în care românii au cea mai mare încredere de când a început pandemia de COVID-19. Klaus Iohannis, detronat!

Publicat: 11/04/2020 | 10:33

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), Raed Arafat este personajul în care cetățenii au, de când a început pandemia de COVID-19, cea mai mare încredere. Președintele Klaus Iohannis îl urmează în clasament. Nelu Tătaru, Ludovic Orban și Marcel Vela urmează în top.

VEZI AICI: S-A AFLAT! CARE ESTE PREȚUL MEDICAMENTELOR CARE AR PUTEA TRATA COVID-19

În ceea ce privește încrederea în instituții, Armata este lider detajat. IGSU și Jandarmeria vin tare din urmă.

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 1.055 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3%

Perioada realizării anchetei: 7 – 8 aprilie 2020

Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

PARADOX. Motivul pentru care China este mai sigură decât Europa, în plină pandemie

ÎNCREDEREA ÎN PERSONALITĂȚI ȘI INSTITUȚII

# Raed Arafat se bucură de încrederea a peste trei sfertul dintre români. Președintele Klaus Iohannis este creditat cu multă și foarte încredere din partea a 39% dintre respondenți, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, se bucură de încredere a 37% dintre cei chestionați, în timp ce în Premierul Ludovic Orban și în ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, spun că au încredere un sfert dintre participanții la studiu.

# Armata se află pe primul loc în instituțiile în care românii au cea mai mare încredere, 84% dintre participanții la studiu declarând că au multă și foarte multă încredere în această instituție.

Trei sferturi dintre români au multă și foarte multă încredre în IGSU, mai bine de două treimi în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

În Jandarmerie au încredere multă și foarte multă 65% dintre participanții la studiu.

Biserica și Poliția Română se află la egalitate, fiecare fiind creditate de încrederea a 61% dintre participanții la acest studiu.

În Guvern au multă și foarte multă încredere doar un sfert dintre participanții la studiu, în timp ce în Ministerul Sănătății și în Ministerul Afacerlor Interne încrederea depășește 50%

VEZI AICI: CORONAVIRUS, BILANȚ DRAMATIC. PRIMA ȚARĂ DIN LUME CARE A ÎNREGISTRAT PESTE 2.000 DE DECESE ÎN DOAR 24 DE ORE

EVALUAREA MĂSURILOR AUTORITĂȚILOR PRIVIND GESTIONAREA COVID-19

# 6 din 10 români se raliază opiniei conform căreia Guvernul a ascuns informații cu privire la pandemia de COVID-19.

# 1 din 2 români sunt de acord cu opinia conform căreia Guvernul Orban a reacționat rapid.

# Mai puțin de jumătate sunt de acord cu faptul că Guvernul României a comunicat clar.

# 57% nu sunt de acord cu opinia conform căreia Guvernul a pus la dispoziția insitituțiilor și profesioniștilor din sistemul sanitar mijloacele necesare pentru a se lupta cu virusul SARS-CoV2.

# Mai mult de două treimi dintre participanții la studiu apreciază măsurile propuse de Guvernul României în criza provocată de pandemia de COVID – 19 ca fiind bune și foarte bune.

# Măsura de a reduce salariile bugetarilor cu 25% este dezaprobată de peste jumătate dintre respondenți.

CITEȘTE ȘI: PRIMA VEDETĂ DIN ROMÂNIA, DIAGNOSTICATĂ CU NOUL CORONAVIRUS. A FOST INTERNATĂ DEJA LA ”MATEI BALȘ”!

# Mai mult de 9 din 10 respondenți cunosc faptul că starea de urgență va fi prelungită pentru încă o lună și peste 8 din 10 români au o părere bună și foarte bună cu privire la această decizie.

# 95% dintre participanții la studiu cred că măsurile unor autorități locale din România de a institui obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice.

# 6 din 10 respondenți cred că măsurile luate de Guvern pe durata pandemiei de COVID – 19 vor avea efecte preponderent pozitive asupra sănătății populației, dar și asupra digitalizării serviciilor publice și doar 21% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv asupra economiei. 47% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv în ceea ce privește interacțiunea între oameni.

SURSA: romaniatv.net